В МЕНСА членуват около 500 българи

40 българи са влезли в организацията на най-интелигентните хора в света Менса през последната година. Деветима от тях са непълнолетни или току-що навършили пълнолетие. В Менса членуват около 500 българи, въпреки че над 2300 са прескочили границата, но не всеки желае да стане член на организацията.
Менса е най-старата и най-масовата международна организация на хора с висок коефициент на интелигентност. Тя е създадена преди повече от половин век – през 1946 г. в Англия от адвоката Роланд Берил и д-р Ланселот Уеър, който е учен и юрист. Тяхна е идеята за общност, единственото условие за членство в която да бъде високият коефициент на интелигентност. Първоначалните цели на организацията са, които са се запазили през годините, е да се създаде общност, която е неполитическа и не се отличава с расова или религиозна принадлежност. Членове могат да станат хора от всички сфери на живота, чийто IQ ги поставя в горните 2% от населението. Така те си извоюват правото да се наслаждават на добра компания и да участват в различни социални и културни дейности. Менса включва над 100 000 членове в повече от 100 държави.
Менса идва от Mens agitat molem – което на латински значи „духът движи материята“. Не е образованието това, което движи мозъка, а мисълта. А върху умението да се мисли може да се работи. В това са убедени всички членове на Менса.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn