В населените места на региона ще се проведе разяснителна кампания за отглеждането на свине в обекти тип „заден двор“

На проведеното днес заседание на Областната епизоотична комисия, заместник областният управител Йордан Кожухаров запозна представителите на институции с указания на зам.-министъра на земеделието, храните и горите доц. Д-р Янко  Иванов, за организирането на разяснителна кампания във връзка с измененията и допълненията на Закона за ветеринарномедицинската дейност и предотвратяване разпространението на заболяването АЧС в България през 2020 г.

Ще бъде изготвен график за провеждане на срещите по населени места в област Пазарджик. На срещите ще присъстват представители на ОДБХ Пазарджик, Българският ветеринарен съюз, кмет или кметски наместник на населеното място.  В Закона за ветеринарномедицинската дейност /ЗВД/  се въвежда облекчен режим за регистрация на животновъдните обекти, без да се налага собствениците и ползвателите да заплащат такса за регистрация. Основната цел на новите изисквания, касаещи собствениците на животновъдни обекти е недопускане възникването на заразно заболяване. В тази посока са допълнени и задълженията на местната власт при констатиране на заболяване, с цел по-добрата координация и своевременно предприемане на мерки за ограничаване и ликвидиране на заразата. Предвижда се разяснителната кампания да се проведе в над 100 населени места на област Пазарджик.

По информация на ОДБХ Пазарджик няма нови констатирани случаи на АЧС в област Пазарджик. Продължават проверките на промишлените комплекси и по-малките ферми за стриктно спазване на мерките за биосигурност. Няма констатиран случай на  заболяването инфлуенца по птиците на територията на област Пазарджик, след констатираните огнища в съседната област Пловдив.

Груповият лов на диви свине приключи на 16.02.2020 г., по информация на РДГ Пазарджик от 03.02.2020 г. до 23.02.2020 г., са издадени 158 разрешителни за групов лов, отстреляни са 13 диви свине, за индивидуален лов са издадени 40 разрешителни, отстреляните  диви прасета са 51, индивидуалният лов продължава.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn