В Нощта на музеите връчиха приза „За принос в развитието на музейното дело в Панагюрище и панагюрския край“

За шеста поредна година Панагюрище отбеляза Международния ден на музеите и се включи в Европейската нощ на музеите. На 19 май стотици гости дойдоха да разгледат музейните експозиции и залата-трезор с оригинала на Панагюрското златно съкровище.

Директорът на Исторически музей-Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов поздрави присъстващите с добре дошли. „Тази година е малко по-различна, защото на 3 май се навършиха 75 години от създаването на  Исторически музей-Панагюрище. Музей, който върви през времето, който се развива, който събира, съхранява и завещава на бъдещите поколения нашата родова памет”, каза доц. Шопов и допълни, че юбилеят ще бъде отбелязан тържествено през месец юни. Богатата програма в чест на юбилея започна с откриването на фото-документална изложба „75 години Исторически музей-Панагюрище”.

Експозицията съдържа 41 табла, в които е направен опит да бъде събрана историята на панагюрския музей.”Ние загатваме абсолютно всички епохи в развитието на музея, но в изложбата не можем да обхванем всичко. Искаме да покажем  как твори и как се развива музея. Ние събираме спомени, ние събираме завещания, ние съхраняваме труда”, каза доц. Шопов и допълни:”Музеят е общински, партньорството с Община Панагюрище е неделимо, ние вървим заедно, развиваме се съвместно и по този начин ние пресъздаваме на поколенията и показваме нашето пред гостите на Община Панагюрище”.

Директорът на културната институция подчерта, че в последните години музеят се радва на много дарения от родолюбиви панагюрци. Той връчи свидетелство за дарение на сем.Тенекеджиеви, които се разделиха с много ценни семейни реликви, етнографски материали, и ги предоставиха на музея.

 След това беше връчен приза „За принос в развитието на музейното дело в Панагюрище и панагюрския край“. Носителят на наградата бе определен от специална комисия, чието решение прочете Ирина Ботева, главен уредник в Исторически музей-Панагюрище.

Грамота и плакет бяха връчени на Община Панагюрище като израз на дългогодишното сътрудничество и реализирани съвместни проекти.  „В своята 75 годишна история музеят винаги е получавал подкрепа в лицето на общинското ръководство, с което те допринасят трайно и безспорно за развитието на музейното дело ”, подчерта Ботева.

От името на кметския екип на Община Панагюрище  призът получи заместник кметът Галина Матанова.

Тя благодари за наградата и сподели:”Приемам това отличие като символ на сътрудничеството, на онова сътрудничеството, което ние ръководствата на Община Панагюрище  сме задължени по презумпция и отговорност да даряваме на екипа, който и към днешна дата устремено, с неспиращ да търси развитието на този институт дух , продължава да приютява това пространство с различни интерактивни събития, с множество увеличени единици на музейните фондове , с един личен принос към развитието на музейното дело в България. България наистина познава музея в Панагюрище. Експерти в Министерство на културата нееднократно са давали за добър пример живота, развитието на нашия културен институт. Благодаря на целия екип на Исторически музей-Панагюрище, защото за нас като ръководство не е предизвикателство следването на  новата и съвременна визия на музея, това предизвикателство с лекота се осъществява ежедневно от целият екип на музея. Това, което като отговорност ние трябва да следваме е наистина да намираме най-ефективните начини за подкрепа на този доказан екип от специалисти, и аз в свое лице го обещавам”, подчерта заместник кметът Матанова и пожела множество нови събития, приобщаващи панагюрската и цялата българска общност , и не само.

За доброто настроение на гостите в съботната вечер допринесоха изпълненията на Духов оркестър „Делчо Радивчев” при НЧ”Виделина-1865” и Представителен мажоретен състав при СУ „Нешо Бончев“ с художествен ръководител Мария Бензарова. Музейните зали се радваха на посетители до полунощ.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn