В Нощта на музеите връчиха призовете „За принос в развитието на музейното дело в Панагюрище и панагюрския край“

Музикалните изпълнения на Духов оркестър „Делчо Радивчев” при Народно читалище „Виделина-1865” посрещаха посетителите в музейния двор на 21 май. В Нощта на музеите десетки гости дойдоха да разгледат музейните експозиции и залата-трезор с копието на Панагюрското златно съкровище. Директорът на Исторически музей-Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов поздрави присъстващите с добре дошли, след което бяха връчени призовете „За принос в развитието на музейното дело в Панагюрище и панагюрския край“.

Тази година бяха отличени  Георги Керкеняков, главен уредник в музея, РК „Традиция“-Панагюрище, РК „Традиция“-с. Баня и Ротари клуб-Панагюрище. Беше връчено и едно свидетелство за дарение на Емилия Тодорова, потомка на свещ. Петър Илчев, участник в Априлското въстание. Дарението включва Акта за ръкополагане на свещ. Петър Илчев, Свидетелство на Панагюрското училищно настоятелство, че той е бил учител в началното училище през 1881,1882 и 1883 година, Библия на свещ. Петър Илчев, издадена в София през 1925 г. и отделни броеве на вестниците, в които има публикувани материали за свещеник Илчев.

DSC09168 kitkaУчастие в празничната програма  взеха още Представителен фоклорен танцов  състав „Тангра“ при НЧ „Искра-1872“, с. Попинци, с ръководител Мария Терзийска и вокална група „Китка“ при НЧ „Виделина-1865“. По време на програмата в конферентната зала на музея се прожектираха филми за обектите от музейния комплекс. Изключително атрактивно бе участието на представители на клуб „Традиция“, град Панагюрище и с. Баня, които впечатляваха гостите на музея с униформите си и изложените оръжия. Музейните зали се радваха на посетители до полунощ.

2 DSC091813 DSC09208

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn