В община Панагюрище има спад на безработица между февруари и май

Влиянието на икономическата криза върху пазара на труда през последните няколко месеца не е еднакво в различните части на страната. Потвърждават го и данните на Агенцията по заетостта, свързани с безработицата. Изменението в равнищата на безработицата в периода между края на февруари и края на май са  показателни за тежестта на удара върху местните трудови пазари, обобщават експертите от Института за пазарна икономика.

Изменението в коефициента на безработица между февруари и май 2020 година за община Панагюрище е -0.5 ПР.П. Така Панагюрище попада сред тези 52 общини, в които изменението на безработицата между февруари и май е под 1 пр.п. При 28 от тях  има и спад.

Значителна негативна динамика на коефициента на безработица се наблюдава най-вече в общини, чиято икономика до голяма степен зависи от туристическия отрасъл. Между февруари и май най-големият ръст на безработицата – цели 13,1 процентни пункта е в Банско, следван от Разлог, с 12,5 пр.п. По-слаб, но все пак значителен е ударът върху Хисаря (9,1 пр.п.), Велинград и Павел Баня (6,6 пр.п.), както и Сандански (6,5 пр.п.).

Драстичният пик в ръста на новорегистраните безработни беше в средата на месец април, а към края на май дори повече хора постъпваха на работа, отколкото се регистрираха в бюрата по труда.

Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn