В община Панагюрище коефициентът на трайна безработица е под 1% през последните три години

Община Панагюрище е сред общините, в които кризата покрай епидемията от COVID-19 не се е отразила съществено на трайната безработица, като запазва сравнително нисък коефициент през последните три години.

Към август 2021 година коефициентът на трайна безработица в община Панагюрище е 0.78% спрямо 0.5% през 2020 година и 0.38% през 2019 година, показват данните на Агенцията по заетостта. 

Към средата на 2021 г. в пет общини – Хайредин, Ружинци, Димово, Якимово и Каолиново регистрираните безработни за над една година надхвърлят 20% от икономически активното население, а повече от 10% са те в 36 общини. С под 1% трайно безработни са 100 общини, без нито един – пет. Във водещите икономически центрове – София, Пловдив, Варна делът им е под 0,1%.

В страната като цяло броят на безработните с над година регистрация се е повишил от 42,3 на 44,4 хиляди души, отчитат от Института за пазарна икономика /ИПИ/. „Съдейки по данните, публикувани от Агенция по заетостта, можем да заключим, че кризата не се е отразила съществено на трайната безработица в повечето региони, най-вече понеже регистрираните повишения не са особено високи. И към средата на 2021 г. този тип безработица остава локализирана най-вече в Северозападна и Североизточна България. Друг въпрос е обаче какъв е броят на трайно изпадналите от пазара на труда като цяло, нещо което данните на Агенция по заетостта не може да покажат“, анализират още експертите от ИПИ.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn