В ОУ „Двайсти април“ отбелязаха рождения ден на числото Пи

С урок по математика учителят Тотка Герова и учениците от VIIа и VIIб класове в ОУ „Двайсти април“ отбелязаха подобаващо 14 март – международния ден на числото Пи.

Урокът стартира с презентация – с много любопитни факти за известното число, историята на неговото откриване и мястото му в природата и в живота на хората. Специално внимание бе отделено на окръжността, която има основна връзка с числото Пи.

Последва повторение и обобщение на знанията за кръг и окръжност. Учениците от VIIа и VIIб класове, по емпиричен път стигнаха до връзката на числото Пи с дължината на окръжността и нейния диаметър – с помощта на гимнастически обръч и въженце с дължината на обиколката на този кръг. Три дължини на диаметъра и една останала част – цялата и дробната част на числото – 3,14. С решаването на три математически задачи бяха припомнени действията с десетични и обикновени дроби, като естествено в задачите присъстваше числото Пи и като десетична, и като обикновена дроб.

По време на заключителната и най-вълнуваща част от урока, учениците работиха по отбори с предварително раздадени материали – подреждане на числото Пи с картончета от цифри, откриване на известни числа в безкрайно дългата дробна част на числото Пи и още интересни и забавни задачи.

В края на урока прозвуча мелодия, изсвирена на пиано, в която последователността на клавишите следва цифрите, които съставят славното число Пи.

Отбелязването на рождения ден на числото Пи с различни инициативи датира от 2019 г. година и вече е традиция в ОУ „Двайсти април“, благодарение на учителя по математика Тотка Герова.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn