В ОУ „Двайсти април“: С шарени чорапи за Международния ден на хората със Синдром на Даун

На 21 март светът отбелязва Международния ден на хората със Синдром на Даун. Датата не е избрана случайно, тя е символ на характера на синдрома – 3 (вместо 2) копия на 21-ата хромозомна двойка. По традиция в този ден всички, които подкрепят хората със Синдрома на Даун, обуват шарени чорапи. Каква е идеята? Хората с Даун са наричани „най-слънчевите хора на планетата“, а какъв по-хубав начин от това да покажем слънчево настроение, като обуем шарени чорапи?

По този повод представители на ученическия съвет, заедно с учители от ОУ“Двайсти април“ обуха шарени чорапи в подкрепа на „слънчевите деца”. Децата от УС изработиха информационно табло, за да запознаят съучениците си синдрома.

Отделно бяха изработени над 100 шарени чорапчета, за които помогнаха и голяма част от учениците. Те бяха поставени в арт коридора на училището, за да внасят слънчево настроение. „Ние искаме да докажем на всички, че не диагнозата или различията са това, което ни определя като личности, че е важно да се борим за целите си и да водим тази борба неуморно, всеки ден. Важно е да покажем, че светът е шарен, цветен и различен, но всички имаме нужда от едно и също – любов, разбиране, добро отношение, социални контакти, живот сред останалите. Винаги казваме, че животът със синдром на Даун има две страни. Ние показваме тази, за която повечето хора не предполагат – тя е хубавата, която наистина е изпълнена с много любов и усмивки“ – споделиха априлци.

Денят премина цветно, слънчево и весело – точно каквито са и децата със синдром на Даун!

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn