В Панагюрище беше открита изложбата на художника Страхил Найденов „Магически мозайки“

Изложба на художника Страхил Найденов Магически мозайки“ – модулни мозайки от естествени камъни, минерали и керамика, беше открита днес, 18 юни, в Изложбената зала на Театър Дом-паметник. Събитието е в рамките на творческия проект на Община Панагюрище Юнски празници на изкуствата, чието начало беше поставено на 17 юни.

Творческата биография на автора представи в кратце Соня Добрева, главен експерт в отдел Образование, култура, младежки дейности и спорт в Община Панагюрище.

За мен е удоволствие да съм тук“, каза художника Страхил Найденов и благодари на всички, уважили неговата изложба. „Всички мозайки са изпълнени от естествен камък, по класическа технология, директна техника, класическа римска мозайка. Това, което ги отличава и прави по-различни, е именно в тази думичка „модул“. Тъй като постоянно обичам да експериментирам, търся нещо различно в работата си, един ден просто ми хрумна да махна контурите. Именно липсата на този така наречен контур го направи още по-отчетлив, още по-ясен, накара работите да грейнат и да седят по един много различен, много интересен начин, който много ми допада на мен. Тъй като друг не го практикува този метод на работа, реших, че мога да си го нарека модулни мозайки, и така си остана вече втора година се въртя все около тях“, разказа художникът.

Страхил Найденов е от малкото художници у нас, който създава творби от камък – така наречената от него модулна мозайка. Ползва в работата си естествени материали – варовик, гранит, мрамор, лазурит, ахат, стъкло, пясъчник и други. Новата му колекция, родена по време на пандемията от коронавирус, показва художествени открития в областта на мозайката, 3D мозайката и скулптурната мозайка, за които авторът е използвал естествени камъни, минерали и керамика .Има над 20 самостоятелни изложби и над 50 участия в общи изложби в страната и чужбина. Носител е на множество отличия, сред които номинация за награда „Свети Пимен Зограф“ от Есенния салон на плевенските художници (Плевен, 31.10.2018 г.), награда за финалист от Международното биeнале Art Olympia 2017 (17–25 .06.2017) Токио, Япония.

Найденов е роден в Плевен през 1973 г. Членува в Съюза на българските художници, в Международната асоциация за пластични изкуства АИАП/ЮНЕСКО/. Има редица самостоятелни изложби у нас и по света – САЩ, Швейцария, Япония.

Присъстващите на културното събитие разгледаха с интерес творбите на художника Страхил Найденов. При интерес всяка една от тях, може да бъде закупена. Изложбата ще гостува в град Панагюрище до 25 юни.

Още снимки може да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище“.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn