В Панагюрище беше открита фотодокументална изложба, посветена на 40-годишния триумфален поход на тракийските съкровища по света

На днешния 8 декември, когато се навършват  67 години от откриването на  Панагюрското златно съкровище, в Исторически музей – Панагюрище беше открита фотодокументалната изложба „40 години тракийска изложба по света“, организирана от Държавна агенция „Архиви” и Университета по библиотекознание и информационни технологии. Събитието започна в залата трезор, където в момента са изложени копия на уникалните девет златни тракийски съда, с ефектен танц, изпълнен от момичетата от мажоретния състав при СУ „Нешо Бончев” с ръководител и хореограф Мария Бензарова.

img_1490

Археологът  Васил Кацаров, уредник в  Исторически музей – Панагюрище, приветства гостите, сред които бяха организаторите на изложбата – тракологът проф. Валерия Фол и Олег Константинов, представители на Исторически музей – Стрелча. „Панагюрското златно съкровище е иконата в тази фотодокументална изложба за тракийските съкровища, която се превръща в така наречената културна валута, имайки предвид големия интерес, който проявяват  към експозицията както в страната, така и в чужбина”, каза Кацаров.

img_1494

След това в информационната зала на Историческия музей, директорът на културната институция доц. д-р Атанас Шопов поздрави гостите. Панагюрското златно съкровище е една съставна част от голямата колекция тракийски съкровища, които разнасят славата на България по света. Те показват чии наследници сме ние – страна на древна, красива култура, която ние  трябва да съхраняваме и популяризираме”, подчерта доц. Шопов.

img_1504

„Панагюрище е славен град! Той е  в сърцата на българския народ със своето революционно движение, но по света Панагюрище е свързано със златното съкровище. Когато пътувате по света и кажете България, се знае Панагюрското златно съкровище, киселото мляко и розата”, каза проф. Валерия Фол. Тя  разказа историята за създаването на фотодокументалната експозиция „40 години тракийска изложба по света“ и подчерта, че това е най-успешният български културен проект.

img_1525

„Винаги, когато тракийската изложба и Панагюрското златно съкровище е някъде по света, а то е било във всички най-големи музеи, откриването е на възможно най-високо ниво – президенти, крале, кралици, придворни дами, големи опашки от хора, желаещи да видят тракийските съкровища на България. В културните среди по света, когато се каже Панагюрище, се знае къде е”, каза в заключение проф. Валерия Фол. Мултимедийна презентация представи паметници от Средногорието.

Присъстващите на културното събитие разгледаха с интерес фотодокументалната изложба,посветена на 40–годишния триумфален поход на тракийските съкровища на няколко континента. Експозицията, представена в Панагюрище включва 25 табла  с документи, снимки, книги, каталози, фотоси, писма и други предоставени освен от фонда на Държавна агенция архиви, още и от архивите на БТА, БНТ, 15 чужди посолства, от личните архиви на проф. Иван Маразов, на Гаврил Лазов, на Александър Минчев, куратори на изложбите зад граница. Пред блясъка на съкровищата неведнъж са се възторгвали короновани особи, световни политици, прочути артисти. За начало на официалното представяне на тракийското изкуство по света се счита изложбата в „Пти пале”, Париж, през май – август 1974 г.

dsc07331 dsc07341 img_1555img_1559

Фотодокументалната експозиция ще остане в Панагюрище до 10 януари 2017 година.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn