В Панагюрище беше отслужена панихида в Деня за почит към жертвите на комунизма

На 1-ви февруари, в Деня за почит към жертвите на комунизма, в църквата „Св.Въведение Богородично“ в Панагюрище беше отслужена панихида за жертвите на комунистическия терор в Панагюрския край. В църковната служба бяха изброени имената на  местни личности, смятани за жертви на комунистическия режим.

DSC08864DSC08868
Историята разказва, че само между 9-ти септември и 30-ти  ноември 1944 г. в Панагюрско са избити повече от 50 души. Много от тях се водят безследно изчезнали, а наследниците им никога не получават вест за тях. Малцина от изчезналите са съдени „неприсъствено“ половин година по-късно от Народния съд, без никаква възможност за защита от близките им. Целта на тези присъди е била да се оправдаят вече извършените убийства.В следващите години десетки жители на Панагюрско намират смъртта си в затвори и лагери. Други се завръщат, но умират дни след това от преживените мъчения. Единиците оцелели никога нямат живот като другите заради клеймото „неблагонадеждни“.

Решението на 1 февруари да се почита паметта на жертвите на Народния съд беше взето през 2011 г. от кабинета „Борисов“, който прие предложението на двама президенти – Желю Желев и Петър Стоянов. На тази дата през 1945 г. първи и втори върховен състав на Народния съд белязват историята на Третата българска държава с най-масовото произнасяне на смъртни присъди над политици. Без право на обжалване  осъдени на смърт са тримата регенти на малолетния Симеон ІІ – княз Кирил Преславски (братът на покойния цар Борис ІІІ), проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов, 22-ма министри, 67 депутати от 24-то Народно събрание, 47 генерали и висши офицери и 8 царски съветници.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn