В Панагюрище беше официално открит мемориалът на проф. д-р Лъчезар Цоцорков

На 7 юни пред многофункционалната спортна зала „Арена Асарел“ се състоя официалната церемония за откриване на мемориала на проф.д-р Лъчезар Цоцорков.

Стотици жители и гости на Панагюрище се събраха, за да уважат паметта и делото на неговата ярка личност, оставила светла диря в най-новата история на града.

Мемориалът беше открит от кмета на община Панагюрище Никола Белишки и от Димитър Цоцорков – председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет”АД и син на проф. д-р Лъчезар Цоцорков.

Градоначалникът поздрави присъстващите и заяви, че делото на Лъчезар Цоцорков е гордост за града и за България. „За проф. Цоцорков е трудно да се говори. Той бе човек, който остави от себе си във всеки един от нас. Той беше, той е и ще бъде пример за много поколения панагюрци и българи, затова как трябва да обичаме, как трябва да даваме, как да жертваме от своето, в името на общото”, сподели в словото си кметът Белишки.

Сред официалните гости на церемонията бяха авторът на паметника и председател на Парламентарната комисия по културата и медиите Вежди Рашидов, бившият външен министър Соломон Паси, народните представители Димитър Главчев и Десислава Тодорова, председателят на БМГК д-р Николай Вълканов, представители на на местната власт, на индустриалната общност, на академичните среди. Лъчезар Цоцорков е от най-видните панагюрци, голям радетел за развитието на минната промишленост, меценат и дарител. Затова Фондация “Цоцорков род” реши да бъде вдигнат паметник на този забележителен българин, а признателно Пангюрище подкрепи идеята.

По лично желание на семейството Вежди Рашидов извая мемориала.“Човек, който е дал толкова много за другите, за Панагюрище и за България заслужава  да живее в паметта на хората. Радвам се, че изградих образа му, духа му – това е той, в своя град, за такива хора като Лъчезар Цоцорков се правят паметници”, каза в словото си на откриването Вежди Рашидов. Синът Димитър Цоцорков благодари: “В този паметник , изграден с толкова талант, живее духът на моя баща”.

Пред мемориала на проф. Цоцорков бяха поднесени венци и цветя.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn