В Панагюрище бе даден старт на националната дискусия „Чудесата на България- 2015 г.“

В Панагюрище бе даден старт на националната дискусия на тема „ЧУДЕСАТА НА БЪЛГАРИЯ – 2015 г. – нови възможности за културно-исторически туризъм и реклама на страната”.
Дискусията се организира от вестник „Стандарт” в рамките на Националната кампания „Чудесата на България 2015”.

Главният редактор на в. „Стандарт” Славка Бозукова заяви, че мястото за начало на националната дискусия не е избрано случайно, защото в Панагюрище всеки българин се чувства най българин, а всеки камък има история. Символика имаше и в мястото на провеждане на събитието – експозиционната зала-трезор „Панагюрско златно съкровище” в Градски исторически музей.
Мисията на кампанията е популяризиране на древното минало на народа ни, както и на неговите уникални традиции; подпомагане на държавата и общините в създаването на нови възможности за развитие на вътрешен туризъм; изграждане на нови маршрути за културно-исторически, еко и СПА туризъм, които да увеличат притока на туристи от чужбина още през 2015 г.
Преди да започне самата дискусия присъстващите на събитието се насладиха на изпълненията на танцьорите от Представителен фолклорен танцов състав „Тангра”, село Попинци. Те разиграха и част от уникалния обичай „Въртяжката“.
Домакин на форума бе кметът на община Панагюрище Никола Белишки.

 

2 DУчастие в дискусията взеха министърът на културата Вежди Рашидов, заместник-министърът на културата доц. д-р Бони Петрунова, министърът на туризма Николина Ангелкова, проф. д-р Лъчезар Цоцорков, председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет” АД, компанията, с чиято подкрепа се реализира дискусията. В дискусията се включиха още директорът на Националния исторически музей проф. д-р Божидар Димитров, кметовете на Копривщица, Стрелча, Старосел и други населени места в региона, присъстваха още зам.-кметът на община Панагюрище Галина Матанова, кметовете на всички населени места в община Панагюрище, зам. областният управител на Област Пазарджик Гинче Караминова, представители на бизнеса, научни работници и др.
При откриването на дискусията Славка Бозукова каза своето категорично „Не” на омразния тон, когато се говори за културно наследство и историческа памет. Съобщи, че са наложителни два референдума – дали да бъде изградена алея на българските държавници в столицата, а вторият да е за крепостите  –  докъде трябва да се възстановяват старините, напълно – до зъбер, или частично – до там, докъдето има исторически доказани факти.
В своето експозе кметът на община Панагюрище Никола Белишки заяви, че в Панагюрище историята живее и българският дух е най-истински. Белишки акцентира на важността от партньорството и подкрепата на бизнеса за успешното развитие на културата и туризма. Коментира богатия културен календар, с който може да се похвали община Панагюрище. Сподели пред присъстващите, че често в Панагюрище не достигат места за настаняване при по-мащабни културни прояви.
Културният министър Вежди Рашидов започна с думи на благодарност към главния редактор на вестник „Стандарт” за това, че години наред приема развитието на културното наследство като лична кауза. Да финансираш култура е история, каза още министър Рашидов и даде за пример проф. Цоцорков като меценат на културата. Българската култура трябва да се види от света, защото сега сме тотално непознати, заяви още министър Рашидов. Сподели, че десетки световни медии за отразили изложбата „Епопеята на тракийските царе. Археологически открития в България” в Лувъра.
Лицето на нацията е неговата култура, категоричен беше културният министър. Заяви, че е необходимо да се търси партньорство с други държави и да се предлагат съвместни туристически пакети. Пожела си поне едно правителство, за което културата е приоритет, а приоритетът на културата да бъде археологията.
Министърът на туризма Николина Ангелкова също адмирира Славка Бозукова, че извежда темата „култура+ на фокус. Подчерта, че се разработва динамичен регистър за туристическите атракции, които са около 4000 в страната, и той ще е полезен за туристите с изчерпателната информация за това какви културни забележителност има в даден район. Основен целеви пазар за Министерството на туризма са българските туристи, каза още министър Ангелкова. Заяви, че се работи и върху това популярност да добиват и по-малко познати културни забележителности. Сподели пред присъстващите, че България ще започне изграждането на Световен музей на туризма, като страната ни е получила вече одобрението на Световната туристическа организация.
Славка Бозукова препоръча да се стъпи на това, което вече е направено до момента, визирайки начертаните туристически маршрути, разработени заедно с изпълнителната власт в предишни години.
Повече да се насърчи бизнесът, за да инвестира и подкрепя културата, изрази своята позиция председателят на Надзорния съвет на „Асарел-Медет” АД проф. д-р Лъчезар Цоцрков. За да се случи това, на бизнеса са му нужни повече стимули – в това число данъчни облекчения, атрактивно да му бъдат представени културните проекти, да се намери начин да се активизират фирмите от туристическия бранш, да се разработят по-комплексни туристически маршрути. Професор Цоцорков акцентира, че образованието и културата ще направят България конкурентна, че за целта трябва да се работи проактивно. Сподели за няколко от инициативите на фондация „Цоцорков род” – да се възстанови мястото, където е намерено Панагюрското златно съкровище; да се подпомогне възстановяването на крепостта Красен, както и за идеята да се финансира обработването на изключително ценна колекция от кристали на Михаил Малеев, събирани от цял свят, която ще бъде дарена на Националния музей „Земята и хората”, а копие ще бъде дарено за Природонаучния музей в Панагюрище.
Заместник-министърът на културата доц. д-р Бони Петрунова подкрепи предложението на професор Цоцорков за необходимостта от данъчни облекчения за бизнеса, както и увери, че оригиналът на Панагюрското съкровище ще продължи да гостува в родния си град.

Нужно е стратегическо мислене върху културното наследство, подчерта дод. Д-р Петрунова. Акцентира и на необходимостта от създаване на Фонд „Културно наследство”. Зам.-министър Петрунова съобщи любопитни данни – че към края на 2011 година са регистрирани над 140 хиляди недвижими паметници на културата в страната ни. Заяви още, че от поискани 4 млн.лв. за археологически разкопки миналата година са били предвидени и разпределени само 500 хил.лв.

Акценти от дискутираното по време на събитието обобщи Славка Бозукова:

– В Панагюрище се даде начало на националната дискусия „ЧУДЕСАТА НА БЪЛГАРИЯ – 2015 г. – нови възможности за културно-исторически туризъм и реклама на страната”;
– Направи се предложение „Децата безплатно за Чудесата на България” – предложението всички деца до 12 клас да посещават безплатно културните забележителности през лятната ваканция направи самата Бозукова.
– Като новина бе съобщено, че в България ще има Световен музей на туризма.
– Фондация „Цоцорков род” ще възстанови мястото, където е открито Панагюрското златно съкровище;
– Трябва да има по-големи данъчни облекчения за бизнеса, за това предложение тепърва ще се пледира.
– Подчертана бе важността от Национална карта на маршрутите;
– Предстои провеждането на туристически панаир в Париж през юли, който ще представи българската култура;
– Трябва да се насърчава вътрешният туризъм;
– Очерта се идеята за нов маршрут за културно-исторически туризъм в областите Пазарджик и Пловдив, включващ Панагюрското злато, Жаба могила, гробниците в Старосел, Мушовица могила и др.

В края на събитието главният редактор на вестник „Стандарт“ даде официален старт на националния електронен вот в кампанията „Чудесата на България” за 2015 г. Гласуването ще е в три категории: „Културно-исторически и природни атракции”, „Археологически открития” и „Съкровища”, в която е включено и Панагюрското златно съкровище.

11 DD 1 D 3 D 4 D 6 D 9 D 10 D

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn