В Панагюрище бе почетена паметта на жертвите на комунистическия режим

В Деня за почит и признателност към жертвите на комунизма – 1 февруари, пред паметника на Райна Княгиня на едноименния площад, с минута мълчание и поднасяне на цветя бе почетена паметта на загиналите в борбата срещу терора на тоталитарната власт.

На поклонението присъстваха председателят на Общински съвет Христо Калоянов, кметът на община Панагюрище Никола Белишки, членове на Реформаторския блок, сподвижници на дясната политическа идея за развитие на обществото, преки свидетели на събитията отпреди 73 години.

Историята разказва, че само между 9-ти септември и 30-ти  ноември 1944 г. в Панагюрско са избити повече от 50 души. Много от тях се водят безследно изчезнали, а наследниците им никога не получават вест за тях. Малцина от изчезналите са съдени „неприсъствено“ половин година по-късно от Народния съд, без никаква възможност за защита от близките им. Целта на тези присъди е била да се оправдаят вече извършените убийства. В следващите години десетки жители на Панагюрско намират смъртта си в затвори и лагери. Други се завръщат, но умират дни след това от преживените мъчения. Единиците оцелели никога нямат живот като другите заради клеймото „неблагонадеждни“.

„Много страшни времена бяха! Толкова страшни, че дано вие никога да не ги изживявате!”, каза 90-годишната Еленка Зумпалова и припомни малка част от имената на жертвите на комунистическия режим от гр.Панагюрище и селата Бъта, Оборище, Поибрене, Попинци и Левски – свещеноиконом Лука Радов Юруков, ген.Иван Василев Дипчев, Владимир Василев Дипчев,Тодор Богоев Юруков, Стоян Петров Ильов, Евгени Иванов Юруков, Коста Кръстев Патърчанов, Николай Плачков, Цвятко Стойов Хантов…

„Очевидци сме били на всички тези събития”, каза Стефан Пъков и сподели спомените си.”Отговорността сега е ваша, това да не се случва никога повече!”, подчерта Пъков.

„Ще положим всички усилия! Историята трябва да се помни и да се предава на следващите поколения! Живи свидетели има все още, а раните продължават да болят”, категоричен бе кметът Никола Белишки.

На 1 февруари 1945 г. Народният съд осъжда на смърт трима регенти, шестдесет и седем депутати, министри, генерали и полковници. Присъдите са изпълнени на същия ден. Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса. Според доклад на Държавна сигурност за девет месеца в страната са изселени 28 131 души и хиляди са убити.

Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим се чества на 1 февруари по предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002).
Тази година се навършват 73 години от първите присъди на т. нар. Народен съд.

 

Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn