В Панагюрище бе почетена паметта на жертвите на комунистическия режим

В Деня за почит и признателност към жертвите на комунизма – 1 февруари, пред паметника на Райна Княгиня, чиито синове са сред жертвите на репресии от страна на държавата след 9 септември 1944 година, с минута мълчание и полагане на цветя бе почетена паметта на загиналите в борбата срещу терора на тоталитарната власт.

Историята разказва, че само между 9-ти септември и 30-ти  ноември 1944 г. в Панагюрско са избити повече от 50 души. Много от тях се водят безследно изчезнали, а наследниците им никога не получават вест за тях. Малцина от изчезналите са съдени „неприсъствено“ половин година по-късно от Народния съд, без никаква възможност за защита от близките им. Целта на тези присъди е била да се оправдаят вече извършените убийства. В следващите години десетки жители на Панагюрско намират смъртта си в затвори и лагери. Други се завръщат, но умират дни след това от преживените мъчения. Единиците оцелели никога нямат живот като другите заради клеймото „неблагонадеждни“.

Сред имената на жертвите на комунистическия режим от гр.Панагюрище и селата Бъта, Оборище, Поибрене, Попинци и Левски  са свещеноиконом Лука Радов Юруков, ген.Иван Василев Дипчев, Владимир Василев Дипчев,Тодор Богоев Юруков, Стоян Петров Ильов, Евгени Иванов Юруков, Коста Кръстев Патърчанов, Николай Плачков, Цвятко Стойов Хантов…

„Очевидци сме били на всички тези събития”, каза на този ден миналата година, отишлия си от този свят месеци по-късно Стефан Пъков и подчерта:”Отговорността сега е ваша, това да не се случва никога повече!”

На 1 февруари 1945 г. Народният съд осъжда на смърт трима регенти, шестдесет и седем депутати, министри, генерали и полковници. Присъдите са изпълнени на същия ден. Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса. Според доклад на Държавна сигурност за девет месеца в страната са изселени 28 131 души и хиляди са убити.

Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим се чества на 1 февруари по предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002).
Тази година се навършват 74 години от първите присъди на т. нар. Народен съд.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn