В Панагюрище полезната площ на жилищата е 42.9 кв.м. на човек

Данните за страната  за полезната площ на жилищата варират значително, като е видима разделителна линия както по региони, така и спрямо големината на населените места.  Това показват последните данни на НСИ за полезната площ на жилищата в страната, като те се отнасят за  2018 г. Институтът за пазарна икономика обобщава и анализира данните.
Полезната площ на жилищата варира от 25-30 кв. м. до над 100 кв. м. средно на човек в отделните общини.  В почти всички големи общини полезната площ на човек от населението е в рамките на 30-40 кв. м. Има и множество малки общини – отличаващи се от демографска гледна точка, в които също полезната площ е по-ниска от обичайното, в т.ч. и под 30 кв. м. на човек.
В 134 общини полезната площ на жилищата е в рамките на 40-60 кв. м. на човек. Това е площта, на която живеят голяма част от българите извън най-големите градове. В Панагюрище полезната площ на жилищата е 42.9 кв.м. на човек.
В някои случаи тя надхвърля 100 кв. м., като това е или в много малки и/или обезлюдяващи се общини, или в някои морски курорти, в които има повече жилищна площ, предназначена за туристи, които обаче не са отчетени в данните за постоянните жители.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn