В Панагюрище стартира Европейската седмица на мобилността

 Европейската седмица на мобилността стартира в Панагюрище. Началото на кампанията, която се провежда ежегодно в цяла Европа, в периода 16-22 септември, бе дадено с шествие „Избери. Промени. Комбинирай.“ на състезатели и треньори от спортните клубове. Шествието започна от градския стадион и продължи до ул. „Цар Освободител”, където символично бе открит обект „повдигната пешеходна пътека”.

С десетки свои инициативи тази година  Община Панагюрище се присъединява към европейската политика за намаляване на замърсяването на градската среда от транспорта и подобряване на качеството на живот на гражданите.
Общината е изготвила програма с дейности, които ще бъдат реализирани в партньорство с учебните заведения, детските градини, Обединен детски комплекс, Асоциация на спортните клубове, Общински младежки парламент и Районно управление „Полиция”.

mobilnost
Кампанията е инициирана от  Европейската комисия, а целта е повишаване на общественото съзнание и култура относно устойчивата градска мобилност и преминаване към алтернативни начини на придвижване в населените места. Главният експерт  „Връзки с обществеността, протокол и международно сътрудничество“ в местната администрация Цеца Плачкова-Попова запозна присъстващите с политиката на Общината в посока създаване на устойчива, екологична, достъпна и привлекателна градска среда.
От думите й стана ясно, че в последните четири години Община Панагюрище изпълнява постоянни мерки за осигуряване на безопасно придвижване по улиците на територията на града и населените места на общината. Ежегодно се обновяват пътните маркировки, възстановяват се пешеходните пътеки, а където е необходимо се поставят нови, с цел намаляване на скоростта в определени рискови участъци се поставят нови пътни знаци и изкуствени неравности по пътя – т.нар. “легнали полицаи”. През тази година, от началото на месец септември, Община Панагюрище монтира четири повдигнати пешеходни пътеки в града.

Инициативите по повод Европейската седмица на мобилността продължават до 22 септември на територията на цялата община.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn