В Панагюрище художникът Страхил Найденов представя изкуството на мозайката в изложба

Изложба на художника Страхил Найденов „МАГИЧЕСКИ МОЗАЙКИ“ – модулни мозайки от естествени камъни, минерали и керамика, ще бъде открита на 18 юни в Изложбената зала на Театър Дом-паметник. Събитието е в рамките на творческия проект на Община Панагюрище Юнски празници на изкуствата, чието начало се поставя днес. Откриването на изложбата е с начален час 17:30.

Страхил Найденов е от малкото художници у нас, който създава творби от камък – така наречената от него модулна мозайка. Ползва в работата си естествени материали – варовик, гранит, мрамор, лазурит, ахат, стъкло, пясъчник и други. Новата му колекция, родена по време на пандемията от коронавирус, показва художествени открития в областта на мозайката, 3D мозайката и скулптурната мозайка, за които авторът е използвал естествени камъни, минерали и керамика .Има над 20 самостоятелни изложби и над 50 участия в общи изложби в страната и чужбина. Носител е на множество отличия, сред които номинация за награда „Свети Пимен Зограф“ от Есенния салон на плевенските художници (Плевен, 31.10.2018 г.), награда за финалист от Международното биeнале Art Olympia 2017 (17–25 .06.2017) Токио, Япония.
Найденов е роден в Плевен през 1973 г. Членува в Съюза на българските художници, в Международната асоциация за пластични изкуства АИАП/ЮНЕСКО/. Има редица самостоятелни изложби у нас и по света – САЩ, Швейцария, Япония.
 Изложбата ще гостува в град Панагюрище до 25 юни.
Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn