В Панагюрище ще бъде почетен празникът на един от най-великите светии

По случай празника на Свети Спиридон, който се отбелязва на 12 декември,  в църквата „Св. Въведение Богородично“ в Панагюрище ще бъде отслужена Света литургия, съобщиха от църковното настоятелство при храма. След службата в събота, която ще започне в 08:30 часа, ще бъде раздаден празничен обяд.
Припомняме, че изключително ценната за православния свят реликва – обувката на Свети Спиридон, бе дарена на храма „Свето Въведение Богородично” в Панагюрище от митрополита на Керкира Нектарий на 1 август тази година.
Всяка година мощите на светеца се изнасят за поклонение, само три пъти годишно – на Великден, на 11 август – датата, на която Св. Спиридон е спасил острова от нападението на турците, и на празника му – 12 декември. На два пъти през годината се сменят одеждите, с които са облечени мощите му. Удивителното в случая е, че винаги тялото му се облича в нови одежди и обувки, а след шест месеца те са силно захабени, а обувките много износени, затова и мнозина вярват, че и до ден днешен светецът обикаля по света и помага на нуждаещите се.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn