В петък обявяват нови допълнителни мерки срещу COVID-19, които ще влязат в сила до дни

Утре няма да влезе в сила нищо. Може да обявим нови допълнителни мерки за ограничаване на инфекцията, които ще влязат в сила до няколко дни”Това заяви  тази сутрин в студиото на „Здравей, България” здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

„Ситуацията е много сериозна, но няма място за паника. Здравната система е много добре организирана. Към този момент медиците се справят много добре със ситуацията, но това не означава, че тя не е напрегната”, коментира здравният министър и добави, че властите продължават да разкриват легла за COVID болни, за да посрещнат нуждите на пациентите. Опитва се и внос на нов продукт за лечение на коронавирус, който не е разрешен за употреба в ЕС.

Относно мерките министърът на здравеопазването обясни, че преди да се приложат нови такива, те ще бъдат обсъдени. 

„Високата смъртност у нас се дължи на няколко фактора. Лошото състояние на здравната ни система, лошото й управление и нивото на ваксинация сред населението. Ниският процент на ваксинация е разликата в смъртността с редица страни с по-голямо население. Сравнена с предишните вълни у нас, смъртността е много по-ниска сега”, обясни д-р Кацаров. Според него ваксинацията не е задача на здравното министерство, а отговорност на обществото.

Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn