В петък Окръжен съд – Пазарджик ще се произнесе окончателно за отстраняване на кмета на община Стрелча Стойно Чачов от длъжността му

В петък, 5 април, Окръжен съд – Пазарджик ще се произнесе окончателно по искането на Районната прокуратура в Панагюрище за отстраняване на кмета на Стрелча Стойно Чачов от длъжността му. Това се случва, тъй като държавното обвинение в Панагюрище, представлявано от прокурор Николай Топкаров, протестира определението на съдия Диана Стателова от преди няколко дни, според което градоначалникът на Стрелча трябва да остане на стола си в Общината. Мотиви при разглеждането на искането на прокуратурата в Районен съд – Панагюрище не бяха съобщени. Съдия Стателова отстрани медиите от съдебната зала, като им съобщи, че имат право да присъстват при прочитане на определението след приключване на съдебното заседание.

Припомняме, че на 27 март, Районна прокуратура – Панагюрище внесе искане в съда за отстраняване от длъжност на Стойно Чачов, кмет на Община Стрелча, съобщиха тогава от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Пловдив. Той е привлечен като обвиняем за това, че през 2016 г. като кмет на Стрелча е принудил служител на общинската администрация да извърши нещо противно на волята си – да подаде молба за освобождаване от заеманата от него длъжност, без дата, като е употребил за това заплашване, изразяващо се в обстоятелството, че ако не подаде молба ще бъде освободен веднага от работа. По този начин Чачов е злоупотребил с властта си като работодател – кмет на община Стрелча, като е наредил молбата да бъде входирана с входящ номер и без знанието и съгласието на служителя – престъпление по чл. 143 ал.1 от НК. Спрямо Стойно Чачов е взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 2 000 лева, която е внесена.

Районна прокуратура – Панагюрище е внесла искането за отстраняване от длъжност на Чачов като кмет на Община Стрелча на основание чл. 69 ал. 1 и ал. 2 от Наказателно-процесуалния кодекс с оглед на обстоятелството за наличие на данни, че служебното му положение може да създаде пречки за обективно, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn