В Попинци се готвят за „Пъстър, цветен Гергьовден“

Националният фолклорен фестивал „Пъстър, цветен Гергьовден – Попинци` 2016” е новата инициатива на читалище „Искра-1872” – с. Попинци, която ще се реализира по Програма за стимулиране на читалищната дейност в община Панагюрище за 2016 година, съобщиха от читалището.  Фестивалът ще се проведе на 7 май 2016 година в залата на читалището в село Попинци.

Първото му издание се посвещава на 140 години от Априлското въстание и 160 години общонародно читалищно дело в България.
Националният фолклорен фестивал се провежда под патронажа на кмета на Община Панагюрище Никола Белишки и се финансира от Община Панагюрище, Народно читалище „Искра-1872” и спонсори. Няма да бъде с конкурсен характер.
Целта на фестивала е да съхрани и популяризира изворния, автентичен фолклор на България. Да представи пъстротата и красотата на българското фолклорно изкуство и по този начин да съхрани и предаде живото, духовно, културно наследство на българина, участващо в изграждането на идентичността ни. Да утвърди присъствието на фолклорното танцово, словесно и музикално-песенно изкуство в съвременния живот и да предостави възможност на творческите колективи за обществено признание. Да насърчи приемствеността на младото поколение.
С организирането на този фестивал настоятелството на читалището в село Попинци цели да обогати културния и социалния живот в населеното място и да допринесе за подобряване живота на местната общност. Убедени сме, че фолклорният фестивал „Пъстър, цветен Гергьовден – Попинци` 2016” ще приобщи по-широк кръг от хора към народното творчество и ще предостави прекрасна възможност за съприкосновение с автентичния български фолклор, коментират организаторите на фестивала.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn