В Попинци се готвят за четвъртото издание на Националния фолклорен фестивал „Пъстър, цветен Гергьовден”

В ход е подготовката за четвъртото издание на Националния  фолклорен фестивал „Пъстър, цветен Гергьовден – Попинци 2019”, организиран от местното НЧ”Искра-1872”, който ще се проведе на 4-ти май /събота/, от 10:30 часа, в залата на читалището, съобщиха от културната институция.

И тази година фестивалът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Панагюрище. Крайният срок за подаване на заявките за участие е 23 април 2019 година.

За първи път фестивалът ще бъде с конкурсен характер. Жури от специалисти в съответните раздели – автентичен и обработен фолклор ще присъди на най-добре представилите се колективи и индивидуални изпълнители златни, сребърни и бронзови медали и ще връчи дипломи за принос, съхраняване и популяризиране на традиционната ни култура.

Целта на фестивала е да съхрани и популяризира изворния, автентичен фолклор на България. Да представи пъстротата и красотата на българското фолклорно песенно и танцово изкуство и по този начин да съхрани и предаде живото, духовно, културно наследство на българина.
Да предостави възможност на творческите колективи за обществено признание и да насърчи приемствеността на младото поколение.

„Убедени сме, че НФФ „Пъстър, цветен Гергьовден – Попинци 2019” ще приобщи по-широк кръг от хора към народното творчество и ще Ви предостави прекрасна възможност за съприкосновение с автентичния български фолклор”, споделят организаторите.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn