„В прегръдката на живота“ и как да продължим нататък

Изключителен интерес предизвика представянето на новата книга на арх. Богоя Сапунджиев „В прегръдката на живота“ в Общинска библиотека „Стоян Дринов“ на 16 септември.
„Да твориш е божествена дарба заложена във всеки човек, но за разлика от повечето хора, в които този талантът спи през целия живот, при Богоя Сапунджиев е точно обратното – този талант е жив и пулсиращ”, каза Невяна Кацарева, която представи автора пред панагюрска публика.
„В прегръдката на живота“ е поетичен разказ в проза за един пълноценно и достойно избран живот. „Описах своите преживелици, не за да изтъкна себе си. Чрез тях, надявам се, читателят ще види най-доброто време, в което живях. Това бяха три етапа в историята на нашия народ – от 1944 до 1989 год. и след това до днес. Разбира се, всеки има право да оцени по своему социалните, икономическите, политическите и моралните характеристики на своето житие. Аз представям фактите, които ме съпътстваха от детските години досега, от моя гледна точка, каквито съм ги преживял.“, сподели Сапунджиев и допълни:
„Според мен книгата дава и насока как да продължим нататък. Аз пиша в послеслова на книгата: Човечеството, което, така да се каже, властва на нашата планета, трябва решително да се отърси от своите животински остатъци в нравите си и по този начин да се възцари една хармония между всички хора. Много автори са писали по този въпрос, много автори са пледирали за такава хармония между хората… И чудното, и странното, и жалкото е това, че въпреки това, човечеството продължава да бъде не чак толкова добро, колкото на някой му се иска, в това число и на мен.”
Арх. Богоя Сапунджиев сподели с присъстващите в библиотечната читалня интересни факти, свързани със заснемането на култовите български филми „Хан Аспарух“ и „Златният век“.
Представянето на книгата бе съпътствано с на изложба на картини, нарисувани от Сапунджиев в рамките само на един месец.

publika

Експозицията включва сценографии от филми и театрални постановки, илюстрации на негови литературни произведения, цветя и др. Сред тях е и творбата, посветена съпругата на Сапунджиев, починала преди 9 години – „Бяло сияние сред зелената трева”. Изложбата ще остане подредена в библиотеката до края на тази седмица. Почитателите на творчеството на Богоя Сапунджиев имаха възможност да си закупят негова книга и да получат автограф от автора.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn