В село Баня подготвят два празника през февруари

На 14-ти февруари в село Баня ще бъде отпразнуван празникът на лозаря и виното – Трифон Зарезан, съобщи за Oborishte.bg  секретарят на Народно читалище „Пробуда – 1872” Радка Мутева. Честването ще започне с ритуално зарязване на лозето  на сем. Ана и Делко Търкаланови, за берекет и плодородие.

След това в читалището ще се проведе традиционната дегустация на банско вино. Ще бъде избран „Цар на виното”. Комисия ще излъчи и награди участниците с най-хубави вина. Ще бъде подредена и изложба на тема:“С вино и с песен – така животът ни е лесен“. Ще се завъртят кръшни хора, ще има празнично веселие.„Така достойно ще посрещнем в с.Баня, празника на лозарите и ценителите на божественото питие – виното!”, споделят организаторите.

Припомняме, че миналата година първото място и титлата „Царица  на  виното с. Баня  2017”  получи Лина Танковска.

Десет дни по-късно, на 24-ти февруари, в село Баня ще отбележат подобаващо „Тодоровден по нашенски 2018”. Подготовката тече с пълна сила, самодейците усилено репетират историческия спектакъл, с който ще изненадат гостите на събитието.
Празникът ще стартира с традиционното карнавално шествие, тържествено ще бъде издигнат първия символ на българската държава – конската опашка. Безспорно най-очаквани и емоционални са състезанията: надбягвания с коне, магарета и каруци, майсторска езда на кон с препятствия и слалом с каруци, така наречената змейка. Ще се проведат и няколко конкурса – за най-гиздав кон, най-гиздаво магаре, най-красив кон /без амуниции/ и най-елегантна кобила.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn