В село Баня подготвят два празника през юни

На Петдесетница или осмата неделя след Възкресение Христово е храмовият празник на манастир „Света Троица” в село Баня. Тази година празникът ще бъде отбелязан на 20-ти юни. Ще бъде осветен и раздаден курбан. Самодейците от местното НЧ „Пробуда – 1872” подготвят програма за съборния празник на селото, съобщи секретарят на читалището Радка Мутева.

banq-manastir4eto

Празникът на „Минералната вода, здравето и плодородието 2016” в с. Баня ще се проведе на 25 юни от 11:00 часа. Сред естествения декор на местността Манастирчето край селото ще бъде представена постановката „Съветът на боговете на здравето” с участието на самодейци от местното читалище. Със свои изпълнения в празничната програма ще се включат самодейни колективи от общината. По традиция ще бъдат наградени най-възрастният и най-младият жител на селото. За доброто настроение на гостите на празника ще се погрижат ансамбъл „Веселие“, гр. София, с художествен ръководител Орлин Иванов и оркестър „Родопи”.

banq izvor

Празникът на минералната вода в с. Баня води своето начало от 2010 година. Идеята е да се популяризират лековитите извори в селото, които са най-големият природен дар на хората от община Панагюрище. Още от древни времена, хората които живеели по нашите земи познавали лечебните тайни на минералните извори и ги използвали.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn