В село Оборище гониха злите сили

666В село Оборище на днешния празник Месни заговезни беше отбелязан традиционният за селото Рогачов ден.  Разиграване на обичая от кукерския състав при местното Народно читалище „Св. св. Кирил и Методий-1912” събра стотици жители и гости на площада в селото днес.

Преди разиграването на „Рогач“-а групата получи поздравления от кмета на община Панагюрище Никола Белишки, който уважи празника, организиран от кметството и читалището в село Оборище. След това кукерската група с ръководител Иван Караатанасов започна и самото колоритно разиграване.

113 14Самият Рогач /името му идва от елените – рогачи/ представлява дървената конструкция с еленски рога и глава, облечена в черги и огласяща селото с големи звънци. Както повелява традицията той бе носен само от мъже или млади момчета. Около него заиграха цигани и дервиши, основно мъже,  облечени в животински кожи, които го пазиха.  Своеобразна кулминация бе черешовото топче, което гърмеше и от него излизаха гълъби. Запален и прескачан бе и пречистващ огън. С ритуала се слага края на дългите зимни нощи и се гонят злите духове.

pileСамо преди броени дни кукерската група получи грамота и парична награда за автентично представяне на маскарадните традиции по време на ХVІІ Маскараден фестивал „ Кукерландия“ Ямбол-2016 година.

Още снимки от събитието ще намерите на страницата ни във фейсбук.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn