В с. Баня беше осветен кръст на местността св. Неделя

На 7 юли, денят който се празнува в чест на св. Неделя, на местността „Св. Неделя”, в с.Баня, още едно свято и мистично място за хората от селото, беше извършен водосвет и осветен каменния кръст на могилата. Раздаден бе курбан за здраве. На събитието присъстваха повече от 80 души, които се поклониха и отдадоха почитта си пред Света Неделя, разказа секретарят на местното читалище Радка Мутева. Това е последният възстановен каменен кръст, пазител на селото и с него беше завършен цикъла.

Четири са светите места, за които се смята, че пазят село Баня от Злите сили. Намират се на четирите ъгли на селото: Св. Неделя, местността „Венеца”, Св. Илия и „Света Петка ”.

Припомняме, че през 2018 г., на Петдесетница – един от най-големите православни празници, който се отбелязва на 50-ия ден след Великден – винаги в неделя, беше осветен кръст на м.”Свети Дух ” в с.Баня. На Илинден, през 2017 година, беше възстановен и осветен кръста в местността „Венеца”.

Мутева изказа благодарност на Тони Дунчева, Вельо Кр. Мутев, отец Тодор Калагларски, Иван Кисьов и кмета на с.Баня – Стоян Ножделов. „Нека бъдат живи и здрави , за да ги има традициите, да ги пазим, почитаме и съхраняваме за поколенията”, пожела Мутева.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn