В с.Баня канят на традиционната за Тодоровден кушия

И тази година в село Баня ще отбележат подобаващо Тодоровден по нашенски. Празникът на 7-ми март  ще започне в 10:30 часа с традиционното карнавално шествие, което ще тръгне от входната арка на селото, предвождано от Представителния мажоретен състав при СУ”Нешо Бончев”, с ръководител Мария Бензарова. На площада тържествено ще бъде издигнат първият символ на българската държава – конската опашка. Самодейци от местното читалище „Пробуда -1872“ ще представят историческата постановка „Заветът на хановете”.  За доброто настроение на гостите на празника ще се чаровните момичета от мажоретния състав.

В 12:30 ч. на стадиона край селото ще започнат състезанията, които ще преминат в 4 дисциплини: надбягвания с коне, магарета и каруци и слалом с каруци, така наречената змейка. Ще се проведат и няколко конкурса – за най-гиздав кон, най-гиздаво магаре, най-красив кон /без амуниции/ и най-елегантна кобила. Ще бъде прочетен традиционният хумористичен ревизионен акт, след което ще бъдат наградени победителите в различните дисциплини. Първенците ще получат вакли агънца, купи, грамоти и амуниции за животните. Ще бъде отличен най-атрактивния участник в празника, всички включили се в карнавала също ще получат награди.

„Тодоровден е празник, който заема особено място в календара на банци. Това е един от най- веселите и приятни празници в с. Баня. Нека на този ден да забравим грижи и неволи и да се повеселим както подобава!”, призовават организаторите и отправят покана към всички да бъдат гости на празника в с.Баня на 7-ми март.

 

Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn