В с. Баня отбелязаха традиционния „Празник на минералната вода, здравето и дълголетието 2021”

На 26 юни, в с. Баня за единадесета година отбелязаха традиционния „Празник на минералната вода, здравето и дълголетието 2021”, който има за цел да се популяризират минералните извори в селото и лечебните тайни, които те крият. С присъствието си празника уважиха председателят на Общински съвет-Панагюрище Христо Калоянов, много жители и гости на селото.

Стараем се всяка година да разнообразяваме с различни елементи”, подчерта секретарят на местното НЧ”Пробуда-1872” Радка Мутева, която описа с емоционален стих родното село Баня с неговите природни дадености и забележителности.

Кметът на с.Баня Димитър Арбалиев поздрави всички за празника и подчерта:За интеръсът към банската минерална вода свидетелстват останалите до днес останки от римски калдаръм в района на топлите минерални извори. Той не само е част от пътя Сердика-Филипополис, но продължавал към топлите минерални бани, отнасяни многократно от бурните води на Банска Луда Яна. Задължени сме да съхраним това уникално богатство, защото то не ни е дадено даром. Природата е подарила на село Баня вълшебни минерални извори, които съчетани с благоприятния климат и чистия планински въздух, даряват здраве и тонус на човешкото тяло. Ангажимент на всички ни е да съхраним и направим от минералната вода отново поминък за нас, местните хора, да създадем условия за привличане на инвеститори за изграждане на модерни СПА центрове и санаториуми“.

Приветствие отправи и председателят на Общински съвет-Панагюрище Христо Калоянов, който поздрави организаторите на чудесния празник и всички присъстващи.

По традиция кметът на селото Димитър Арбалиев връчи грамоти и награди на най-малките и най-възрастните жители на Баня.

Най-младото попълнение на селото са: Ралица Петкова Арбалиева, родена на 14.06.2021г., Петър Вельов Боев, роден на 16.05.2020г. и Димитър Атанасов Лалов, роден на 31.03.2020г.

Най-възрастният жител на панагюрското село е Георги Митев Точев, роден на 13.11.1929г.

Сред естествения декор на местността Манастирчето беше представена спектакловата постановката „Съветът на боговете на здравето” с участието на самодейци от местното читалище и актьорът Георги Ножделов.

Във вихрен танц се завъртяха водни нимфи. Прозвучаха хубави песни в изпълнение на Мима Стойчева, Веско Сурлеков и Автентична фолклорна група „Златна есен““ при Народно читалище „Пробуда-1872“, село Баня.

Пресъздадени бяха различни фолклорни етюди „Младежки задявки край извора”.

Гости на празника бяха самодейците от НЧ“Н.Й.Вапцаров-1927“, с.Бъта, двамата акордеонисти Станислав и Еленко Дунчеви. Завладяни от емоцията на празника, импулсивно в него се включиха Дует „Седем осми“ от София. Завиха се кръшни хора.

На финала любителите на българската естрада бяха поздравени с китара и песен от Емил Пушников, един от новозаселилите се банци.

Организатори на празника на минералната вода, здравето и дълголетието са Кметство село Баня и Народно читалище „Пробуда-1872“, село Баня, и се реализира с финансовата подкрепа на Община Панагюрище. Празникът на минералната вода в с. Баня води своето начало от 2010 година, не се състоя само през 2020 година, поради пандемичната ситуация.

Още снимки от събитието може да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище”.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn