В с. Баня почетоха Тодоровден по нашенски

Хубаво време и добро настроение белязаха честването на  „Тодоровден по нашенски” в село Баня на 7-ми март. Празник с над 50-годишна история и традиции.

Отбелязването на Тодоровден в панагюрското село започна с традиционното карнавално шествие, което тръгна от входната арка на селото, водено от Представителния мажоретен състав на СУ „Нешо Бончев“, с ръководител Мария Бензарова и прабългарски воини.

Следваха коне с напети ездачи и каруци, които впечатляваха с пъстротата на хората в тях и хумористични надписи.

 

На площада тържествено беше издигнат първият символ на българската държава – конската опашка.

Самодейци от местното читалище „Пробуда -1872“ и представители на РК”Традиция”,с. Баня пресъздадоха историческата постановка „Заветът на хановете”.

С танц поздравиха многобройните гости на празника чаровните момичета от мажоретния състав.

Красотата на българския фолклор разкриха танцьорите от Танцов състав „Огнените” от Бусманци. Вдъхновени от играта им, гостите на празника се заловиха на кръшно хоро.

След това всички се отправиха към стадиона, за да наблюдават атрактивните конно – магарешки надбягвания. Секретарят на местното читалище Радка Мутева припомни историята на отбелязването на Тодоровден в селото и благодари на Община Панагюрище, спонсори и дарители, спомогнали за провеждането му тази година.

Присъстващите на празника бяха поздравени от кмета на с. Баня Димитър Арбалиев, председателят на Общински съвет-Панагюрище Христо Калоянов и кмета на община Панагюрище Никола Белишки. Те отправиха благопожелания към имениците и пожелаха успех на състезателите.

Изключително емоционален бе традиционния хумористичен ревизионен акт, прочетен от Мариана Вранчева.

Състезанията преминаха в 4 дисциплини: надбягвания с коне, магарета и каруци и слалом с каруци, така наречената змейка.

Девет бяха участниците при надбягванията с коне, на финала се състезаваха трима представители на Боримечково. След оспорвана надпревара крайното класиране  оглави  Пламен Ангелов , втори финишира Рамадан Делимустафов, а трети остана Емрак Крумов.

Тази година в Баня проведоха и атрактивна надпревара с понита. В нея първото място спечели Иван Мулешков с пони Дейзи, втори се класира Петър Керемедчиев със Султан.

Само един беше участникът при надбягванията с магарета, така магарицата Валя на  Светозар Бакърджиев беше без конкуренция и си заслужи наградата.

При надпреварата с каруци, състезателите бяха най-многобройни. След оспорвана борба на първите три места се наредиха Ганчо Лулчев, Танчо Мулешков и Георги Васев.

При слалома с каруци, така наречената змейка първата позиция в класирането спечели Георги Кемилов, следван от Георги Терзийски  и Ганчо Лулчев

Първенците получиха вакли агънца, купи, грамоти и амуниции за животните.

Победител в конкурса най-красив кон /без амуниции/ стана конят Арон на Димитър Чакъров, второто място бе за Дони на Атанас Джунов, а третото за кон Камен на Георги Васев.

За най-гиздав кон бе определен конят Арон на Димитър Чакъров, второто място бе за кобилата Малина на Светозар Бакърджиев, а третото за кон Камен на Георги Васев.

Титлата най-гиздаво магаре безспорно заслужи магарицата Валя на Светозар Бакърджиев

За най-елегантна кобила бе определена Малина на Светозар Бакърджиев.

Наградата за най-малък участник в състезанията , парична сума в размер на 100 лева, осигурена за поредна година от кмета на община Панагюрище Никола Белишки получи 15-годишният Светослав Бакърджиев.

Наградата за най-атрактивно участие взе 2-годишният Иван Мулешков, който с майсторство управляваше своето пони.

Още снимки от събитието можете да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище”.

Очаквайте разширен репортаж с картина и звук от празника в Баня по телевизионно студио „Оборище прим“.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn