В с. Баня почетоха Тодоровден по нашенски

Мрачното и студено време на 24-ти февруари не попречиха на банци и техните гости да отбележат както подобава  „Тодоровден по нашенски”. Празникът в село Баня бе изпълнен с добро настроение и много емоции.

Празникът започна с традиционното карнавално шествие, което тръгна от входната арка на селото, водено от Представителния мажоретен състав на СУ „Нешо Бончев“, с ръководител Мария Бензарова, малък оркестър и прабългарски воини. Следваха коне с напети ездачи и каруци, които впечатляваха с пъстротата на хората в тях и хумористични надписи.

На площада тържествено беше издигнат първият символ на българската държава – конската опашка.Самодейци от местното читалище „Пробуда -1872“ и студенти от НАТФИЗ пресъздадоха историческата постановка историческата постановка „Искри от миналото- Хан Крум Страшни”. 

С танц поздравиха многобройните гости на празника чаровните момичета от мажоретния състав.

Красотата на българския фолклор разкриха танцьорите от ПФТС”Тангра”, с.Попинци, с ръководител Мария Терзийска.

Вдъхновени от играта на попинчани гостите на празника се заловиха на кръшно хоро- за настроение, а и за стопляне в студения февруарски ден.

След това всички се отправиха към стадиона, за да наблюдават атрактивните конно – магарешки надбягвания. Секретарят на местното читалище Радка Мутева припомни историята на отбелязването на Тодоровден в селото, и благодари на Община Панагюрище, спонсори и дарители, спомогнали за провеждането му тази година.

Присъстващите на празника бяха поздравени от кмета на с. Баня Стоян Ножделов и кмета на община Панагюрище Никола Белишки. И двамата отправиха благопожелания към имениците и пожелаха успех на състезателите, похвалиха организаторите на празника. Сред официалните гости бе и председателят на Общински съвет-Панагюрище Христо Калоянов, родом от с.Баня.

Изключително емоционален бе традиционния хумористичен ревизионен акт, прочетен от Мариана Вранчева.

Състезанията преминаха в 4 дисциплини: надбягвания с коне, магарета и каруци и слалом с каруци, така наречената змейка.

Само трима бяха състезателите при надбягванията с коне. Първи се класира Георги Кемилов, втори Делчо Бистреков, третият Иван Мулешков не стигна до финала.

Пет бяха участниците при надбягванията с магарета. Призовата тройка оформиха Данаил Чакъров, Венцислав Сурлеков и Радослав Стойков.

При надпреварата с каруци, състезателите бяха най-многобройни. След оспорвана борба на първите три места се наредиха Танчо Мулешков , Димитър Илинов и Георги Кемилов.

При слалома с каруци, така наречената змейка състезаващите се бяха шест. Първата позиция в класирането спечели Ганчо Лулчев, втори стана Димитър Малинов,а трети Димитър Илинов.

Първенците получиха вакли агънца, купи, грамоти, красиви пластики и амуниции за животните.

Победител в конкурса най-красив кон /без амуниции/ стана конят Арон на Димитър Чакъров. За най-гиздав кон бе определен конят Звезда на Атанас Муховски, а за най-гиздаво магарето Валя на Светозар Бакърджиев. Конкурсът за най-елегантна кобила спечели Звезда на Атанас Муховски.

За най-атрактивен участник бе определено магарето Рофинка на Георги Юруков.

Наградата за най-малък участник , парична сума в размер на 100 лева, осигурена за поредна година от кмета на община Панагюрище Никола Белишки получи роденият през 1999 година Георги Кемилов.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn