В с.Баня ще честват храмовия празник на манастир „Света Троица”. Ще бъде осветен кръст на местността „Свети Дух ”

На Петдесетница или осмата неделя след Възкресение Христово е храмовият празник на манастир „Света Троица” в м.”Манастирчето”, край село Баня. Тази година празникът ще бъде отбелязан на 28-ми май. Ще бъде осветен и раздаден курбан, съобщи секретарят на местното НЧ”Пробуда- 1872″ Радка Мутева.

Ден по-рано, на 27 май /неделя /, от 11.00 ч. ще бъде осветен кръст на м.”Свети Дух ” в с.Баня, още едно свято и мистично място за хората от селото. Ще бъде отслужен и водосвет за здраве. Ще бъде осветен и раздаден курбан. Ще има организиран превоз за желаещите да отидат /сборен пункт : площада – 11.00ч/.
„От незапомнени времена хората от с. Баня са организирали общоселски събори с курбан и водосвет и на м. „Свети Дух”. Традицията беше забравена, но се намериха хора , които ще съхранят обичаите на селото и ще продължат традициите му !”, споделя секретарят на читалището Радка Мутева.

 

 

Припомняме, че миналата година на Илинден в с. Баня беше осветен кръст на местността „Венеца”,  където се намира вековен дъб, под който са се извършвали ритуали и обреди от много години. Каменният кръст от миналото беше изчезнал, но благодарение на Тонка Дунчева там вече има нов издялан каменен кръст, пазител на селото.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn