В с.Левски зарязаха лозята за празника Трифон Зарезан

Днес по стара традиция в село Левски зарязаха лозята за празника Трифон Зарезан и пожелаха здраве, берекет и пълни бъчви с лудо вино.

Празничното събитие беше организирано от местното НЧ”Христо Ботев-1927” и пенсионерския клуб в селото, съобщи секретарят на културната институция Светлана Караджова.

След ритуала в лозето всички заедно пийнаха по чаша червено вино и опитаха от вкусните баници , сътворени от сръчните дами в пенсионерския клуб.

Корените на празника произлизат от древните времена, когато българските земи били обитавани от племената на древните траки, повече от всички се е почитал Дионис – бога на виното и лозята. Дошли през VII век, в североизточната част на Балканския полуостров, предците на съвременните българи приели тракийските традиции на винарството и лозарството. В езическите традиции на националното съзнание се е наложил впоследствие празника на виното.
Този празник е в чест на християнският свещеник Трифон, който е бил екзекутиран в Никея през 250г. Според легендата, в деня на наказанието, всички лозови масиви в страната били нападнати от насекоми и земеделските производители призоваха Трифон да ги защити. По традиция на този ден подрязват лозите да се получи голяма реколта през есента, така че светецът Трифон в България и се нарича Зарезан (Подрязан). Сега Деня на Св. Трифон празнуват не само лозарите, но градинарите, фермерите и собственици на механите, кръчми и ресторанти.

 

Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn