В с.Оборище празнуваха Бабинден

На 8-ми януари самодейците при Народно читалище „ Св. Св. Кирил и Методий-1912“ с. Оборище отбелязаха Бабин ден, съобщи секретарят на читалището Маргарита Наплатанова.

Гост на тържеството беше кметът на селото Милко Ангелов, който отправи към дамите благопожелания за празника. Бабите от своя страна не пропуснаха да изкъпят кмета, а после го почерпиха с вкусни питки и баници.

През миналата 2018 година в с.Оборище са се родили 7 бебета. Поради ниските температури в днешния януарски ден, малчуганите не присъстваха на празника, затова бабите вместо да мерят коса и брада на бебетата, извършиха обичая „къпане на булка”, който изпълнява по принцип на Ивановден.

Изкъпана бе бъдещата булка Теодора Петрова, председател на местното читалище, която наскоро се сгоди за своя любим Иван. Ритуалът се свързва с наричания за плодородие и берекет през предстоящата година.

Празникът се превърна в тържество на положителните емоции, настроението и пожеланията за радост и късмет.

 

Бабинден е един от големите български народни празници, има езически произход и води своето начало от дълбока древност, като с най-голяма почит се е празнувал през възраждането. Празнува се на осми януари в чест на бабата(която се явява „акушерка”).  От 1951 година 21 януари е обявен за ден на родилната помощ.

В миналото, когато децата са се раждали в къщи и лекарската грижа за жената не е била позната, в този важен момент около родилката са били само бабите – по възрастни жени от селото, които с умение придобито от личен опит израждали бебето в домашни условия.

Обичаят е жив и до днес и се асоциира с благодарност към жените готови да окажат така необходимата акушерска помощ на място във всеки дом и във всеки един момент. Традиционното измиване на ръцете символизира хигиената, която е трябвало да се спазва и била от изключителна важност за успешното раждане и здравето на детето. Днес празникът е загубил голяма част от ритуалният си облик, но все още се празнува от по-възрастните хора с много веселие.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn