В „Уни Хоспитал“ бе извършено модерно лечение с тромболиза

Супра селективна артериална тромболиза бе извършена в МБАЛ „Уни Хоспитал“ от началника на клиниката по кардиология доц. Симеон Димитров и д-р Цочо Кметски, лекар от клиниката по неврология на пациент с остро исхемично нарушение на мозъчното кръвообращение. Високотехнологичният метод на лечение при остри мозъчни инфаркти, приложен за пореден път в болницата в Панагюрище, се изразява във въвеждането на катетър в артерия каротисинтерна под ангиографски контрол и впръскване на фибринолитик директно върху тромбозиралия участък от съда.

Прилагането на модерното лечение стана възможно, защото болният получава инсулт пред колегите си, на работното си място, те реагират веднага и той постъпва в болницата в рамките на един час от инцидента, разказа д-р Кметски. Това е едно от основните условия – бързото пристигане в лечебното заведение – за прилагането на тромболиза, съвременната терапия за лечение на исхемичен мозъчен инсулт.

Специалистите подчертават, че инсултът може да бъде разпознат по следните симптоми:

Загуба на говор и загуба на способността за разбиране на говора.

Изтръпване на крайниците или слабост, трудност при движението им.

Остър световъртеж.

Остро главоболие.

Приложеният иновативен метод в „Уни Хоспитал“ се извършва само в още няколко лечебни заведения в страната, поради изискването за екип със съответната квалификация, апаратурна обезпеченост, координация между много звена.

МБАЛ „Уни Хоспитал“ е в Топ 5 за 2018-та година в България при лечение на мозъчен инсулт с тромболиза, според специализираната класация на „Галъп интернешънъл“ и здравния сайт clinica.bg.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn