В „Уни Хоспитал“ се извършва бърза и надеждна диагностика за грип

Втори случай на пациент с грип (А/Н1-2009) бе доказан в Микробиологичната лаборатория на МБАЛ „Уни Хоспитал“.

Началникът на лабораторията д-р Мариана Ашикян подчертава, че изследването, което се извърша чрез молекулярна диагностика с мултиплексен тест, проверява едновременно 20 маркера – 17 вируса и 3 бактерии с материал за изследване – назофарингеална натривка. Резултатът излиза в рамките на 1 час и 30 минути, а проба може да бъде взета на пациенти от всички възрасти, включително деца. На практика директно се изследват ДНК и РНК на прицелните патогени, пояснява д-р Ашикян. Въпреки цената си от една страна изследването спестява време, а от друга свежда до минимум възможността за неправилно лечение.

Най-добрият период за провеждане на изследване за грипен вирус е в рамките на 48 часа от началото на грипните симптоми — в този интервал има по-голямо количество от вируса на грипа (високо вирусно натоварване) и това улеснява откриването му, а също така антивирусното лечение ще има по-голям ефект. Ранното откриване на грипния вирус спомага за значителното ограничаване на разпространението на вируса,  намалява тежестта на грипната инфекция и предотвратява усложненията.

В Микробиологичната лаборатория на „Уни Хоспитал“ по същата методика се извършват изследвания за чревни инфекции и изследвания на кръв при усложнени бактериални инфекции.

За повече информация: тел: 0357/88 571

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn