В „Уни Хоспитал“ ще се извършват безплатни тестове, дарени от фондация „Лъчезар Цоцорков“

600 теста за окултни кръвоизливи (скрити кръвоизливи) дари фондация „Лъчезар Цоцорков“ на МБАЛ „Уни Хоспитал“. Тестът се използва за скрининг за рак на дебелото черво и в много страни е част от Националната програма за скрининг за рак на дебелото черво. Препоръчва се също така при съмнение за язва, полипи, възпаление, дивертикули, като може да е полезен и при някои видове анемии.

Пациентите, които желаят да си направят теста в „Уни Хоспитал“ е необходимо да предоставят на медицинските специалисти в Клинична лаборатория проба с фекален материал с големина на бобено зърно, поставен в предварително закупен от аптека специален контейнер.

Специалистите обясняват, че установяването на кръв в изпражненията е един от симптомите за наличието на този рак. Изследването за окултни кръвоизливи не е достатъчно за поставяне на диагноза колоректален рак. При необходимост по преценка на лекар се назначават допълнителни изследвания: колоноскопия, скенер.

Три дни преди изследването пациентите трябва да изключат от менюто си всички хемоглобин-съдържащи и червени храни: месо, риба, цвекло, домати, спанак, червен пипер, както храни, дразнещи стомашно-чревния тракт като някои плодове – ябълки, банани, круши, грозде. Препоръчително е спазване на така наречената „бяла“ диета: консумират се продукти от млечен произход (сирене, кашкавал). Вземането на проба трябва да се отложи, ако сте приемали медикаменти съдържащи мед, бисмут и желязо, както и аспирин и други нестероидни противовъзпалителни средства, както и хранителни добавки и мултивитамини, съдържащи желязо.

Телефони за допълнителна информация: 0357 88 581; 0878 286 553.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn