Галерия от банци, достойна за памет и почит в новата книга на Иванка Уливерова – Венкова „Банци 2”

При изключителен инерес премина представянето на книгата на Иванка Уливерова – Венкова „ Банци 2” на 26 юли, в малката зрителна зала на Народно Читалище „Пробуда-1872”,с. Баня. Водена от родолюбиви подбуди, преди години Уливерова съставя своеобразна книга- речник на банския говор, такъв, какъвто го владее и обича, Такъв, какъвто пъстри говора на банци и досега и създава един наш си много интимен свят, уютен и свойски. Така на бял свят се появява първата книга “Банци”. „За моите съселяни- банци може да се говори безкрайно с респект и обич”, каза на представянето на втората си книга авторката.

„Наясно съм, че всеки от вас, прочитайки го при желание, ще прецени дали си губи времето, или нещичко все пак е намерил сродно между мен и себе си в чувствата ни, в отношението към баненеца с неговите  добродетели и кусури, към нас самите като чеда на Баня. Без да претендирам за изчерпателност, опирайки се на своите спомени, съм се опитала да подредя една моя не голяма, но много стойностна за мен галерия от банци с нелека съдба, поднесла им не едно изпитание на духа и волята да устоиш, сред които са и моите родители. Галерия от банци, достойна за памет и почит. С някои от тях животът ме е срещнал един единствен път, но той е бил достатъчен да получа подкрепа и житейски урок за цял живот”, сподели с присъстващите Иванка Уливерова – Венкова и допълни: „Една голяма френска актриса, Катрин Деньов, казва в едно свое интервю, че спомените са единственият рай, от който не можем да бъдем прогонени. Съгласявам се, но бих добавила,  че те са и единственият ад, в който влизаме доброволно. Съдя за себе си, че съм един вечен длъжник, с морални дългове, за които спомените не забравят да напомнят, в това число и към Баня и банци. Дано поне малко  се издължавам със стореното в памет на позабравения възрожденец и герой от Априлската епопея 1876г. мой прадядо Стоян Каралеев и с двете си книги под един и същи надслов- “Банци” и “Банци 2”.

Редактор на книгата е г-жа Ели Шотилова, известен театровед и журналист, талантливият пловдивски художник г-н Дамян Христов е оформител на книгата. И двамата уважиха с присъствието си представянето в село Баня. Уливерова изказа специални благодарности на читалищното ръководство в лицето на неуморната Радка Мутева за поканата и отличната организацията.

Литературната среща бе изпълнена с много мили спомени и приятни разговори.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn