Гарантира се безплатният училищен транспорт до съседни селища и през учебната 2021/2022 г.

Правителството прие промени в наредбата за начина на финансиране на превоз за собствена сметка и специализиран превоз на деца и ученици с автомобилен транспорт. Целта е и през учебната 2021/2022 г. да бъде гарантиран безплатният училищен превоз на деца и ученици до най-близкото населено място, ако в тяхното няма детска градина и училище. Промените са във връзка с продължаващата извънредна епидемиологична обстановка.

Предвижда се, когато присъственото обучение в детските градини и училищата е било преустановено, да се отпускат средства за условно постоянни разходи в размер до 60% от заявените суми при превоз за собствена сметка и до 50% при специализиран превоз с автомобилен транспорт.

Промяната се налага, тъй като превозът за собствена сметка и специализираният превоз с автомобилен транспорт обслужват 60% от всички маршрути. За да бъде гарантиран безплатният превоз на децата и учениците, е необходимо да бъдат запазени, както работните места на водачите, така и финансовата стабилност на транспортните предприятия, извършващи специализиран превоз с автомобилен транспорт.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn