ГАФ ”Ламба-Ламба”, с.Оборище с първа награда от VI Национален фолклорен фестивал „Лазарица“ – Елин Пелин

Групата за автентичен фолклор ”Ламба-Ламба” при НЧ”Св.св. Кирил и Методий-1912” , с.Оборище спечели първо място в категория „Възпроизвеждане на пролетен обред” на VI Национален фолклорен фестивал „Лазарица“, който се проведе на 13 април в гр. Елин Пелин, съобщи секретарят на читалището Маргарита Наплатанова.

Самодейците от с.Оборище се представиха с обичая „Гергьовден”. Тази награда постави прекрасно начало на творческия сезон на Ансамбъл „Ламба- Ламба“.

Сред участниците в групата бе и 3–годишният Драгомир Наплатанов, а най-възрастната самодейка е на 86 години.

Пътуването и участието на самодейците от НЧ“Св. св. Кирил и Методий-1912” с. Оборище на фестивала „Лазарица“ се осъществи с финансиране от Община Панагюрище по Програма за развитие на читалищната дейност за 2019 година.

Фестивалът в гр. Елин Пелин е посветен на песните, танците, наричанията и обичаите на пролетните празници – Лазаровден, Цветница, Великден, Гергьовден.

Той има за цел да съхрани за поколенията богатите фолклорни традиции, да обнови и обогати националното ни танцово и песенно културно наследство;
Да стимулира процесите на съхраняване и популяризиране на местната и регионална специфика на пролетната обредност, като част от системата на фолклорната култура и мястото ѝ в съвременните културни процеси;
Да провокира интереса на децата и младежите към усвояване на местната фолклорна традиция.

В рамките на регламента се възпроизвеждат пролетни обичаи, пролетни игри и танци, обредни песни с подчертана локална/местна специфика, обработени танци и песни.

Всички участници във фестивала се оценяват от комисия, състояща се от фолклористи, етнографи, специалисти по танцов и музикален фолклор.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn