Героични страници от Априлската епопея бяха пресъздадени в историческа възстановка в Панагюрище

Паметните събития от Април 1876 година оживяха във възстановката „Мъжество и саможертва – Панагюрище` 1876“, която бе представена  пред мемориален комплекс „Априлци“ в Панагюрище в обедните часове на 1 май.

Регионални клубове от цяла България на Национално дружество „Традиция“ пресъздадоха разтърсващите събития, зверските кланета, обявяването на Априлското въстание в Панагюрище, героичните боеве и възторжените мигове на победата.

На площад „20 април“ в Панагюрище, както всяка година, се събраха стотици хора.

Спектакълът събуди патриотичен възторг и преклонение пред мъжеството, героизма, опиянението, мечтата за свобода и подвига на предците ни.

На финала прозвучаха заветните думи на войводата Бенковски:„Моята цел е постигната вече! В гърдите на тирана аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравей, колкото до Русия, тя нека заповяда!

След края на възстановката, пред Вечния огън на мемориал „Априлци“ с едноминутно мълчание присъстващите сведоха глави в знак на признателност.

Бяха поднесени цветя от името на председателя на Народното събрание, министерства, кметското ръководство на община Панагюрище и председателя на Общински съвет-Панагюрище, областния управител на област Пазарджик, посланикът на Руската федерация в България представители на делегациите от побратимените  градове Жодино, Република Беларус и Кавадарци, Република Северна Македония, политически партии, фирми, училища, културни институции, сдружения, признателни граждани.

Бяха връчени грамоти на участници във възстановката.

От името на РК”Традиция” Панагюрище, председателят Методи Навущанов връчи специален приз на изпълнителния директор на Фондация „Цоцорков род” Ирина Ботева, за направеното дарение за реализиране на проект „Реконструкция на униформи и снаряжения на Трета гвардейска пехотна дивизия от Руската императорска армия, епоха Руско-турска война, 1877-1878 година”.

Възстановката „Мъжество и саможертва – Панагюрище` 1876“ се провежда за 13-ти път, реализирана с финансовата подкрепа на Община Панагюрище.

„Благодаря на всички, които участваха в тази възстановка, и на всички вас, които бяхте тук, защото това е начинът да предадем заветите на предците ни на тези след нас. Бъдете живи и здрави! Да живее България”, каза кметът на община Панагюрище Никола Белишки.

Още снимки от събитието можете да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище”.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn