Героични страници от Априлската епопея бяха пресъздадени в историческа възстановка в Панагюрище /видео/

Паметните събития от Април 1876 година оживяха във възстановката „Мъжество и саможертва – Панагюрище` 1876“, която бе представена  пред мемориален комплекс „Априлци“ в Панагюрище в обедните часове на 1 май.

 

Регионални клубове от цяла България на Национално дружество „Традиция“ пресъздадоха разтърсващите събития, зверските кланета, обявяването на Априлското въстание в Панагюрище, героичните боеве и възторжените мигове на победата.

На площад „20 април“ в Панагюрище, както всяка година, се събраха стотици хора, въпреки проливния майски дъжд.

Спектакълът събуди патриотичен възторг и преклонение пред мъжеството, героизма, опиянението, мечтата за свобода и подвига на предците ни.

На финала прозвучаха заветните думи на войводата Бенковски:„Моята цел е постигната вече! В гърдите на тирана аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравей, колкото до Русия, тя нека заповяда!“

Бяха връчени грамоти на местни участници във възстановката и съдействащи организации.

Председателят на НД”Традиция” подполковник от запаса Огнян Маринов, връчи награда за цялостен принос към каузата на дружеството на кмета на община Панагюрище Никола Белишки и заместник-кмета Галина Матанова.

Възстановката „Мъжество и саможертва – Панагюрище` 1876“ се провежда за 15-ти път, реализирана с финансовата подкрепа на Община Панагюрище.

Още снимки от събитието можете да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище”.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn