Годишнина от смъртта на прочутата по цял цвят оперна певица с панагюрски корени Елена Николай

На днешната дата – 24 октомври, се навършват 29 години от смъртта на прочутата по цял цвят оперна певица с панагюрски корени Елена Николай /Стоянка Николова/. От тригодишна възраст до завършване на прогимназията живее в гр. Панагюрище. Стоянка учи в училище „Свето Покровско”. Тогава нейният учител Стоян Керин открива музикалната й дарба. След това Стоянка завършва Американския колеж в Самоков. По това време бъдещата Елена Николай решава категорично, че трябва да учи пеене. Големият педагог и певец Иван Вулпе, който я подготвя за кандидатстване в Консерваторията. На първия конкурс — пеене, тя се представя блестящо, но на втория — солфеж и пиано, се проваля. Оценена е с двойка като безнадеждно немузикална. Майка й я изпраща при брат й в Америка. Стоянка става студентка в Университетския колеж в гр.Оберлин, щат Охайо.

Но нейната мечта си остава да учи музика. През юли 1929г. Стоянка вече е в желаната Италия. За приемния изпит я подготвя известният професор Бартоли. Първият приет кандидат е Стоянка Николова.
Стоянка завършва Миланската консерватория с отличие. Още докато е студентка, всяко лято тя си идва в България. Най-радостни са дните прекарани в Панагюрище. След завършването на музикалната консерватория  Стоянка се запознава с известния импресарио Канела. Той е възхитен от прекрасния й глас и нейната осанка, но смята, че името Стоянка е неподходящо за актриса. Кръщава я на италианската певица Елена, на която я оприличава.Така се ражда артистичното име на Стоянка Николова-Елена Николай.

Елена Николай е търсена и пее в най-престижните италиански опери. От 1938 до 1959 Елена Николай е примадоната на „Ла Скала”.
Утвърдена в елитните театри на Италия, българката се изявява и по световните сцени.

„Където и да съм била по света, винаги в сърцето ми е имало място за града, където преминаха най-чистите, най-светлите ми години. Затова винаги съм се чувствала панагюрка.”, е споделяла Елена Николай.

През 1984 година Елена Николай идва за последен път в Панагюрище, за да види любимия си град и близки хора. Последните 20 години от живота си прекарва в Дома за възрастни хора „Джузепе Верди”, построен от великия композитор за ветерани на оперното изкуство. Елена Николай умира на 24 октомври 1993 година на 88 години.

Италианската преса пише: „Отиде си един от най-здравите стълбове на Ла Скала, на италианския оперен театър-Елена Николай-българоиталианката.”

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn