Голям интерес към пробното машинно гласуване в Панагюрище. Демонстрацията ще продължи и във вторник, 9 ноември

При засилен интерес и без особени затруднения стартира пробното гласуване с машини днес в Панагюрище. До обедните часове в понеделник, повече от 30 човека бяха изявили желание да изпробват машинното гласуване, което се провежда във фоайето на Театър Дом-паметник.

Демонстрацията ще има и утре, 9-ти ноември, от 09:30 до 12:00 часа и от 13:00 до 16:00 часа.

В първия ден към демонстрациите най-голям интерес проявиха по-възрастни панагюрци. Оказва се, че предизвикателството за тях е не гласуването с машина, тъй като на предходните избори вече са го приложили, а вотът „2 в 1“. Представител на Общинска администрация обясняваше на всички как се преминава от единия избор към другия, за което има специален бутон.

Интерес към пробното машинно гласуване имаше и в селата от общината, където то се проведе в периода 28 октомври- 5 ноември.

Припомняме че на изборите на 14-и ноември гласоподавателят ще ползва само една смарт карта, предоставена му от член на секционната избирателна комисия, така както беше и на предходните извънредни парламентарни избори. След като картата бъде поставена в машината, на екрана се появяват опции с информация в какви избори може да се гласува и тогава гласоподавателят може да избере една от трите опции – „Избори за президент и вицепрезидент и за народни представители“, „Избори за президент и вицепрезидент“ и „Избори за народни представители“. След маркиране на съответните избори трябва да се натисне бутона „Потвърждавам“. На втора страница отново има опция за потвърждаване на вече маркирания избор, както и възможността за промяна като се върне на предишното меню с бутон „Връщане назад“. Ако потвърди и на тази страница своя избор, гласоподавателят вече не може да се върне към предишното меню. След второто потвърждаване, ако човек е избрал да участва и в двата вота, то ще му се заради бюлетината за президент и вицепрезидент. В ляво на екрана е политическата сила или инициативния комитет издигнал кандидатите, а отдясно са техните имена. По средата са номерата, изтеглени от Централната избирателна комисия. Бюлетината се разлиства с бутоните „Следваща стр.“ и „Предишна стр.“ в долната част на екрана. Съществува и опцията „Не подкрепям никого“. След избора си за президент и вицепрезидент гласоподавателят може да премине към следващия вот с бутон „Към избори за НС“. След натискането на този бутон се визуализира бюлетината за избор за народни представители. Ако обаче случайно човек е изпуснал и не е успял да направи избора си, но е натиснал бутона „Към избори за НС“, то на екрана ще се появи съобщение „Не сте направили своя избор. Изберете партия, коалиция, независими кандидати или „Не подкрепям никого“. Тогава е необходимо да се натисне бутона „Добре“ и да се направи съответния избор. Едва след това може да се премине към гласуване за народни представители, в случай, че в началото човек е маркирал, че участва и в двата вота. Бюлетината за народни представители е в същия формат като бюлетините на предходните парламентарни избори. След маркирането на своя избор чрез натискане на бутона „Преглед“ гласоподавателят може да види направените от него избори. С бутона „Промени избора“ може да коригира своето гласуване, като ще бъде върнат на първата страница на бюлетината за президент и вицепрезидент.

Важно е да се знае че разписките, които излизат от машината са две. Гласуващият трябва да изчака машината да ги разпечата и да ги отреже, а не да ги дърпа, защото машината може да блокира. Когато процесът по отпечатването приключи, това се оповестява от звуков сигнал. Двете разписки се пускат в непрозрачната кутия. Смарт картата също трябва да извадена и върната.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn