„Гордея се с труда на моите родители“ събра близо 40 деца в „Асарел-Медет“ АД

„Здравей, татко! Много работа ли имаш?“ – това попитаха днес Стоеслава и Марая Терзийски своя баща Манол, който управлява багер №6 в рудник „Асарел“. Двете момичета влязоха в ролята на минни диспечери и закратко поеха контрол над радиостанциите в рудника. „Мислех, че ще го попитате дали довечера ще ви донесе шоколад „, включи се шеговито по радиостанцията и началникът на смяната инж. Иван Раленеков.

„Поздрави от децата за всички в рудник „Асарел“, пожелаха момичетата на смяна „В“ и нямаха търпение да разберат къде точно работи машината на татко им. „Сбъдна се една моя мечта“, сподели и Виктория Боснева, чийто баща Петър днес не беше на работа и придружаваше дъщеря си в нейното първо асарелско приключение. Привилегията да бъдат придружени и от двамата си родители този път получиха Николай и Митко Калайджиеви, чийто баща Влад е част от екипа на „Ремонт Обогатителна фабрика“, а мама Лушка бе сред организаторите на посещението.

 

На 1 ноември 37 деца от 7 до 17-годишна възраст получиха възможност да научат повече за професиите на своите родители в „Асарел-Медет“. За десети път компанията се включи в инициативата „Гордея се с труда на моите родители“ на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Повече за пътя на медта малките гости разбраха от Бисерка Янева – директор „Човешки ресурси“, и от срещите си с минните специалисти от рудник „Асарел“, отдел „Минно инженерство“, Инсталацията за екстракция и електролиза на катодна мед и отдел „Екология“.

За най-специалните гости на компанията големи изненади имаше във фирмената Аварийно-спасителна служба, където ги очакваха тренинги за млади пожарникари и миньорска каска, пълна с бонбони. В гасенето на мини „пожар“ под зоркия поглед на родителите си участваха Преслав Колев и Мартин Илиев, а от името на татковците – под аплодисментите на сина си Мариян – най-трудната задача пое инж. Николай Райчев, минен диспечер в обогатителната фабрика. Най-малкият участник – Ани Тодореева, заедно с брат си Михаил, също не се поколебаха да усетят колко мощна е струята на пожарникарския автомобил, а сред най-ентусиазираните бе Яна Михова, записана под №1 в списъка на желаещите да посетят компанията. Много емоции донесе посещението и на другите „главни герои“ в днешния празник – Рая Додникова, Апостол, Иван и Стоян Каишеви, Симон Алексов, Калина Колева, Георги Елшишки, Мариян и Димитър Черневи, Петър Нягулов, Иван Боев, Дария и Стилиян Ендарови, Рад Геров, Ема и Миглена Гулекови, Йоанна Гълъбинова, Радостиан Карайлев, Ивайло Петров, Виктор Илчев, Иван Панчовски, Цветяна Джубелиева, Стилиян и Недислав Цоцоркови, Мария и Георги Щереви. Лавина от снимки и селфита последва срещата на децата с гигантските минни машини във фирмената експозиция на стара техника, а най-трудният избор беше кой от минералите е най-хубав и си заслужава да бъде отнесен вкъщи за спомен от експозицията с рудни образци.

Денят започна с вдъхновяващо видео, събрало детските въпроси за пътя на медта и професиите в „Асарел“, заедно с кадри от работните места на родителите и отговори от специалистите, за да завърши с разговор за новите срещи, които предстоят през 2023 година.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn