Горнооряховският музей гостува с изложбата „Алкохол & Амбалаж” в Панагюрище

Различни видове алкохолни бутилки, чаши, халби, шишета за газирани напитки, фотографии и още различни и нестандартни предмети с „алкохолно” послание бяха представени на откритата на 10 октомври изложба в Исторически музей-Панагюрище „Алкохол и Амбалаж”.

Експозицията е дело на Исторически музей гр. Горна Оряховица и панагюрския музей. Събитието откри директорът на културната институция доц. д-р Атанас Шопов.

Започвайки с популярната фраза „Светът е кръчма- да седнем на една маса”, той разказа за стари панагюрски традиции, свързани с консумирането на различни алкохолни напитки.
Пламен Мадемов, директор на музея в Горна Оряховица запозна гостите на изложбата с идеята за нейното създаване и популярността, която е набрала.


„Алкохол и Амбалаж” е създадена през далечната 2006 година и вече 13 години продължава да пътува, да бъде търсена и канена в различни музей на страната. Изложбата поставя началото на една трилогия, озаглавена „Пороците”. Като първата е „Алкохол и Амбалаж”, втората е „Тютюн и сие” и последната „Захар и кафе”. И трите изложби всъщност са посветени на човешките слабости и дори и сладости. Идеята на изложбата е да се направи закачлив поглед към далечните времена, края на XIX до средата на XX, как се е представял и как се е консумирал алкохола.

В експозицията могат да се видят старите лимонадени шишета със закопчалка тип „кронка”. Показани са и други нестандартни методи за затваряне на бутилки. Изложбата също така включва множество черно-бели снимки и фотографии с различно „алкохолно” послание. Не липсват и реклами за все още набиращата в началото на ХХ век популярност у нас бира. Специално място в експозицията заема фирма „Васил П. Буланов”, представена от даренията на неговата внучка.


Г-н Мадемов изказа своите благодарности на всички уважили изложбата и най-вече на домакините за тяхното гостоприемство.

Присъстващите имаха възможност да разгледат експозицията и да си направят снимки до атрактивните експонати. Изложбата ще гостува в Исторически музей-Панагюрище до 6 декември.

Още снимки от събитието може да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище”.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn