Гостуването на Панагюрското златно съкровище

Все още не е ясно кога оригиналът на Панагюрското златно съкровище ще бъде изложен през тази година в специално изградената за целта и официално открита през 2012 година зала трезор в Исторически музей – Панагюрище. Кметът на Община Панагюрище Никола Белишки е изпратил писмено запитване до директора на Националния исторически музей Божидар Димитров относно гостуването на тракийското злато в града, но все още няма получен отговор, съобщиха от Общинска администрация. През миналата година оригиналът на Панагюрското златно съкровище не гостува в родния си град, тъй като то бе включено в изложбата „Епопеята на тракийските царе: Археологически открития в България” в Лувъра от 15 април до 20 юли 2015 година. След като предизвикаха фурор в Лувъра, част от тракийските ни съкровища,сред които няколко съда от прочутото Панагюрско съкровище заминаха за Япония. От 16 октомври 2015 г. до 29 май 2016 г. в столицата Токио и в градовете Сендай и Нагоя се представя голяма международна изложба „Златната легенда” (“The Golden Legend”), в която има и много силно българско участие.

Припомняме, че по споразумение за съвместна дейност и сътрудничество в областта на опазване и развитие на културното наследство между Министерство на културата, Национален исторически музей и Исторически музей – Панагюрище е предвидено ежегодно експониране на оригинала на Панагюрското златно съкровище в залата трезор  на Исторически музей – Панагюрище за период не по-малък от един месец.

При гостуването на оригинала на Панагюрското златно съкровище през 2014 година , хиляди туристи от страната и чужбина се възхитиха на богатата орнаментика на тракийския сервиз. Заедно с това те имаха и възможността да се запознаят с културно-историческото наследство на панагюрския край и съвременната визия на града като модерна и атрактивна туристическа дестинация.

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn