Град Панагюрище е включен в националния тур „Столиците и градовете на българските царе и патриарси”

Осем са новите културно-исторически дестинации на Министерството на туризма и бяха представени от министъра на туризма Николина Ангелкова по време на престижния международен форум „16+1”. Първата среща на кметове от страните от Централна и Източна Европа и Китай се проведе в София, а делегация от Световната федерация на туристическите градове посети Велико Търново като водещ фактор в новите дестинации.

От старопрестолния град започва националният тур „Столиците и градовете на българските царе и патриарси”, който включва също десетки забележителности в София, Панагюрище, Копривщица, Сопот, Калофер, Шипка, Габрово, Сливен, Котел, Жеравна, Пловдив и Пещера.

Обектите в Панагюрище включени в националния тур са Историческия музей, който освен централната сграда обхваща и Дудековата къща с етнографска експозиция; Джуновата къща с етнографска експозиция; Синята Хаджидимитрова къща, в която са експонирани колекции от накити, художествени произведения, ръкописи и произведения на грънчарското и медникарското изкуство; къщата на Иван Духовников, в която през 1870 година е основан революционен комитет; къщата музей „Райна Княгиня”; залата „Панагюрско златно съкровище“; Тутевата къща, където на 20 април 1876 година е обявено Априлското въстание; Лековата къща – значим исторически и архитектурен паметник от епохата на Възраждането; къщата на Марин Дринов. Зала „Археология” представя оригинални находки, открити при разкопки в землището на Панагюрище. Централно място е отредено на копието на Панагюрското златно съкровище. Експозицията, посветена на Априлското въстание от 1876 г. срещу османското владичество, е една от най-значимите. Макетът на панагюрската чаршия представя занаятите, характерни за Панагюрския край – абаджийство (производство на вълнени тъкани), златарство, мутафчийство (изработка на изделия от козина), кожухарство, бакърджийство, килимарство и др. В националния тур „Столиците и градовете на българските царе и патриарси” е включен и Национален мемориален комплекс „Априлци“ – Панагюрище, изграден по повод честването на 100 -годишнината от Априлското въстание през 1976 година. Природа, архитектура и скулптура са обединени в емоционално въздействаща композиция.

„16+1” е инициатива на правителството на Китай, целяща да поощри сътрудничеството между Китай и шестнадесетте страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ): Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Черна Гора, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения и Република Македония.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn