Групата за автентичен фолклор „Златна есен“ при НЧ“Пробуда-1872″ с.Баня с отлично представяне на Националния фестивал на кешкека и народните умения в с.Радилово

На 22-ри септември Групата за автентичен фолклор „Златна есен“ при Народно Читалище“Пробуда-1872″ с.Баня взе участие в Националния фестивал на кешкека и народните умения в с. Радилово, съобщи секретарят на читалището Радка Мутева и допълни: ”Една перфектна организация от страна на домакините и едно страхотно представяне на фолклор,традиции и народни умения!”.

radka2

Банската група се представи с четири песни от песенното богатство на старите баненци. От името на Читалищното настоятелство Мутева ги поздрави за отличното представяне и им пожела много здраве, и все така да бъдат весели и жизнерадостни в своите изяви! „Благодаря на всички самодейци и нека с достойнство и гордост посрещнем наближаващата 145 -та годишнина на родното ни Читалище“Пробуда-1872″, която ще отбележим тържествено в първата седмица на м. ноември”, написа в социалната мрежа Мутева.

radka1

Националния фоклорен фестивал на кешкека и народните умения в с. Радилово е организиран от местното читалище „Зора“ с подкрепата на десетки доброволци и дарители. За няколкото си години история се превърна в най-масовият празник, привличащ гости от цялата страна и от чужбина. Две години поред печели признание като една от 10-те най-добри граждански инициативи. В програмата и тази година са включени впечатляващи атракции – състезания по мелене на жито и биене на масло в бурилка, представяне на местни легенди и малко известен фолклор, играта „Бабо, какво е това“, надиграване с български хора, уроци по народни и модерни танци. Местен млад творец – Атанас Бакалов представи въздействащите костюми на супер герои, които сам изработва и с които е печелил награди от национални конкурси. Площадът отново беше осеян с базари на традиционни храни, земеделска продукция, изделия на занаятчии.

Фестивалът се отбелязва всяка есен по това време вече от 7 години. Първото издание през 2010 година със съдействието на Българското дружество за защита на птиците бе „Ден на традиционните продукти”, в който взеха участие селищата от защитена зона „Бесапарски  ридове”.Празникът обаче много скоро се разрасна до национален фест, сред чиито гости нерядко има и доста чужденци.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn